Medvedev je pojasnio i da se "paklene" sankcije protiv Rusije Zapadu vraćaju kao bumerang i da se čini da će u Evropi početi recesija koja se može proširiti na ceo svet

Zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev ocenio je danas da dosadašnji finansijski sistem neće opstati i da će države morati da se dogovore o novom finansijskom svetskom poretku.

On je ocenio i da će odlučujuću reč imati države sa jakom privredom, a ne one koje stalno povećavaju svoj državni dug, preneo je Sputnjik.

- Nastupa era regionalnih valuta. Dok naši protivnici nastavljaju sa svojim besplodnim trudom, svet se polako kreće ka novoj logici svetskih trgovinskih odnosa, kao i prema ažuriranom finansijskom sistemu - izjavio je Medvedev.

- Dosadašnji sistem sigurno neće opstati - previše su se iskompromitovali njegovi bivši garanti, stubovi Bretonvudskog sporazuma koji zastareva. Njihova reputacija je uništena - istakao je Medvedev.

Prema njegovim rečima, poverenje u rezervne valute bledi, napuštanje dolara i evra više ne izgleda kao tako fantastična perspektiva, i dolazi era regionalnih valuta. Medvedev je pojasnio i da se "paklene" sankcije protiv Rusije Zapadu vraćaju kao bumerang i da se čini da će u Evropi početi recesija koja se može proširiti na ceo svet.

- Samo nekoliko nedelja nakon uvođenja 'paklenih' sankcija protiv Rusije očekivano se razjasnilo da se one vraćaju Zapadu kao bumerang - napisao je on na svom Telegram kanalu.

Ruski zvaničnik je izjavio i da sankcije ne postižu rezultate koje su ranije najavljivali zapadni političari i da blokada banaka nije donela značajne rezultate.

- Očigledno je i to da same sankcije za sada ne daju rezultate o kojima su zapadni političari vikali sve dok nisu promukli. Blokada naših banaka nije donela značajne rezultate. A njen cilj je, precizno govoreći, da snažno udari po običnim građanima Rusije - istakao je ruski zvaničnik.

Autor: redportal.rs

#Dmitrij Medvedev

#reginalna valuta

#sankcije

#valute