Nekadašnje ukrajinsko poluostrvo je sada deo Rusije i oko toga nema nikakve rasprave

Status Krima je gotova stvar što se tiče Ruske Federacije, tako da Moskva neće iznositi nikakve predloge niti će pokretati bilo kakve diskusije sa Kijevom ili bilo kim drugim, preneo je Dimitrij Peskov portparol Kremlja.

Komentar je stigao nakon predloga Kijeva za mir koji je uključivao i razrešenje statusa Krima nakon 15 godina i bez upotrebe sile. Kako je izjavio:

Krim je deo Ruske Federacije. Prema našem ustavu, mi nemamo pravo da diskutujemo nisakim o sudbini ruske teritorije ili ruskih regija. To ne dolazi u obzir.

Krim je nakon tihe ruske intervencije i referenduma izglasao da se pridruži Ruskoj Federaciji. Ukrajinske vlasti su izjavile da se nikada neće odreći prava na Krim.

Tokom mirovnih razgovra u utorak, Kijev je dostavio predlog i tome na koji način bi oružani konflikt između dve zemlje mogao da se reši. prema Moskvi, Ukrajina je rekla da je spremna da potpiše da će postati neutralna zemlja i da neće imati nikakve strane trupe na svojoj teritoriji. Kijev je rekao da u zamenu za neutralnost želi sigurnosne garancije od svih glavnih sila sveta uključujući i od Ruske Federacije.

Takođe, prema ruskim diplomatama, Ukrajina želi da u okviru definicije svoje teritorije uključi i Lugansk i Donjeck i kao takva da dobije svoje bezbednosne garancije. Sa druge strane Moskva je dve republike priznala kao nezavisne države u februaru ove godine.

Autor: redportal.rs

#DNR

#Donbas

#Kijev

#Krim

#Ukrajina

#kremlj

#peskov

#pregovori