Ovo niste znali 😎

Jedna drugarica požalila oko toga kako ne može da izađe na kraj sa decom. Nemirna su, ne trude se u školi, ne žele da jedu povrće i slično.

Druga prijateljica požalila vam se da joj muž neverovatno ide na živce. Nema vremena za nju, nikako ne uspevaju da se dogovore, zaboravlja stvari…

Ovakve i slične situacije verovatno su podstakle istraživače da sprovedu studije kako bi utvrdili šta ženama pričinjava veći stres, muškarci ili deca.

Rezultati su pokazali da čak 46 odsto žena, koje su u braku i imaju decu, kao jedan od većih izvora stresa vide svog partnera. Kao najiritantnije i najstresnije situacije, pokazale su se one u kojima muškarac ne stiže da obavi sve svoje obaveze oko kuće.

Logično i razumljivo ako uzmemo u obzir podatak da je 75 odsto žena izjavilo da su upravo one te koje obavljaju najviše dužnosti u odnosu na decu i porodicu.

Prema naučnicima sa Univerziteta u Padovi, ovaj oblik stresa će igrati veliku ulogu u kasnijem životu. Oni smatraju da će to imati veliki uticaj na brak, ali i na zdravlje žene u poznijoj dobi, prenose mediji.

Jedna studija je čak pokazala i da život muškaraca gubi na kvalitetu nakon smrti supruge. Sa druge strane, žene u istoj situaciji postaju otpornije na stres, a poboljšava se i njihovo zdravstveno stanje.

Naučnici nisu uspeli tačno da utvrde zašto je to tako. Pretpostavlja se da je važan faktor to što se žene u daleko manjoj meri oslanjaju na svoje muževe, nego muževi na žene.

Autor: Krstarica

#deca

#muž

#psiholozi

#žena