Vojna avijacija snaga SAD traži načina kako odmah da pošalje u penziju 33 komada F22

Vojska SAD planira da u skorije vreme pošalje u penziju prva 33 komada lovaca 5. generacije F22 RAPTOR u pokušaju da oslobodi više sredstava radi finansiranja dizajna najnovijih vrsta letelica. Kao razlog navedena je preskupa cena instalacije novih sistema koja su potrebna da bi se avion mogao nastaviti dalje koristiti u borbi u skladu sa doktrinama američke avijacije.

Pentagon želi da pošalje preko 30 aviona na "groblje" u Davis-Mohan vazdušnu bazu u Tusonu u Arizoni, nadajući se da je će na taj način uspeti da se domogne novca koji bi utrošila na razvoj najnovijeg tipa aviona koje naziva Next Generation Air Dominance (projekat vazdušne dominacije nove generacije). Ako ovaj potez dobije podršku Kongresa, flota F22 aviona bi bila smanjena sa 186 na 153 aviona.

Redovna instalacija novih sistema na sviona F22 koštala bi preko 2 milijarde dolara i trajala bi 8 godina - što je enormna količina, i novac koji bi Vazduhoplovstvo SAD radije utrošilo na razvoj najnovijih tipova aviona.

Preostali avioni F22 će biti stacionirani u bazama u Virdžiniji, na Havajima, Floridi i na Aljaski.

Projekat F22 RAPTOR aviona kao i njegova pojedinačna cena do skora su bili najskuplji vojni program u istoriji čovečanstva, a sam avion najskuplje oružje ikada proizvedeno. Planirano je da se u službi američke avijacije nađe preko 300 ovih letelica još tokom ranih 2000ih, ali je zbog enormne cene aviona, kao i održavanja, njihov broj stopiran na 186, a dalji plan kupovine kompletno obustavljen.

Autor: redportal.rs

#2 milijarde

#5. generacija

#AVION

#Avijacija

#F22 Raptor

#US Air Force

#Vazdušne snage SAD

#lovac

#najskuplji

#najubojitiji