Merkurova kora je uglavnom sastavljena od grafita

Merkur je planeta najbliža Suncu, a u poređenju sa našim saznanjima o Mesecu ili Marsu, ova negostoljubiva planeta je jedno od najmisterioznijih kosmičkih tela.

Merkurova kora je uglavnom sastavljena od grafita, čistog oblika ugljenika koji može da se pretvori u dijamante nakon što ga udare asteroidi. Planeta je puna kratera zbog udara meteora i kometa tokom godina, prenosi Vajred.

Ali sada se čini da istraživači imaju više informacija o površini Merkura. Novo istraživanje predstavljeno ovog meseca sugeriše da Merkurova kora može da sadrži 16 milijardi tona dijamanata.

- Talas pritiska asteroida ili kometa koji udaraju o površinu brzinom od desetina kilometara u sekundi mogao bi da transformiše taj grafit u dijamante. Možda postoji značajna količina dijamanata blizu površine - rekao je geolog Kevin Kanon.

Da li ovi dijamanti izgledaju kao što smo pretpostavili? Odgovor je verovatno ne.

- Verovatno izgledaju kao veliko prozirno drago kamenje koje sečemo i pravimo u nakit. Bolje poređenje su mali magloviti dijamanti koji se koriste u industriji kao abrazivi, verovatno u neurednoj mešavini sa grafitom i drugim oblicima ugljenika - rekao je Canon.

Planetu Merkur je teško istražiti i još nismo stigli do nje. Samo dve misije NASA-e su pažljivo posmatrale planetu. Istraživačke nade usmerene su na novu misiju "BepiColombo" Evropske svemirske agencije (ESA) i japanske agencije za istraživanje svemira Merkur. Očekuje se da će misija istražiti planetu nakon što na nju stigne u decembru 2025.

Autor: redportal.rs

#Merkur

#Nauka

#dijamanti

#planeta