Jedina želja da se od zaborava sačuvaju beogradske ličnosti i događaji

Danas je predstavljen nastavak Knjige o Beogradu Gorana Vesića, koju čini novih 60 priča 📘📝. Održano je u Malom vrapcu u Skadarliji i bilo je prilika da saznamo nešto novo o gradu i budemo ponosni što smo njegovi stanovnici, istaknuto je na početku.

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

Žika Bujuklić, redovni profesor Pravnog fakulteta u penziji, rekao je da o Beogradu postoji mnogo knjiga, ali ova je izuzetna jer ju je napisao njegov student, te jer ju je napisao i aktivni političar ☝🏻. Treća činjenica u vezi sa ovom knjigom jeste:

To je jedina knjiga o Beogradu koja je spaljena. I to na prvoj promociji, gde smo bili zajedno, gde su nas pojurili po ulici i uzvikivali najružnije reči. Problem je u tome što to nisu ljubitelji knjige, već mrzitelji knjige i mrzitelji Beograda.

Zaključio je rečima da „knjiga i ono što se zapiše u knjizi ostaje za vjeki vjekova i na osnovu toga će moći da procenjuju ljudi da li je to vredno i kad ona preživi vreme, onda si i ti preživeo”.

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

U ime izdavačke kuće Prometej, u čijem je izdanju izašla i ova knjiga, prisutnima se obratio Zoran Kolundžija. Kao posebnost kod Vesića je naveo njegovu pažnju i posvećenost prošlosti:

Ova knjiga je, u stvari, jedan mozaik grada Beograda 😍. Zahvaljujući Goranu Vesiću, povezivanjem tonova u ovoj knjizi dobili smo jednu pravu divnu melodiju Beograda 🎶.

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

Goran Vesić je zahvalio svima na prisustvu, istakavši kako je reč o predstavljanju, dok će sama promocija uslediti, kada će biti predstavljene i slike iz knjige, koje će se prodavati u humanitarne svrhe 🤗. Autor je zahvalio Nebojši, autoru slika, jer tekstovi i slike čine knjigu potpunom, kako je naveo.

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

Važno je poštovati svoju istoriju i nacionalna istorija je izrazito bitna, nastavio je Vesić. Citirao je Đorđa Balaševića – da se „neke pobede dobijaju na juriš”, rekavši kako nije očekivao da će „juriš u srpsku književnost biti ovako naporan”. Vesić je naveo razne teorije zavere kada je reč o njegovim knjigama 😂.

– Knjigu treba da pročitate da biste mogli da je ocenite – rekao je Vesić.

Video: redport.rs/redportal.rs

Do sada je odštampano 35.000 knjiga 📘📚.

Dati nekome knjigu je najbolji dar koji možete da date.

Knjiga je prevedena na ruski, kineski i engleski, a prevodi se i na nemački i mađarski, te se zato Vesić odlučio da priše nastavak, kako je istakao. U ovom konkretnom delu može se saznati: kako je Banovo brdo dobilo ime, kako je Miloš Veliki delio srpsku varoš, te kako je njegov brat Jevrem imao zadatak da vodi Beograd, zatim o uništenju 132 spomenika kralju Aleksandru i 68 spomenika kralju Petru, kao i kako je Ivo Andrić na dodeli Nobelove nagrade promovisao i ponovo oživeo pesmu Marš na Drinu...

– Druge „Knjige o Beogradu” ne bi bilo da „Politika” svakog petka ne objavljuje moje kolumne – rekao je Vesić.

Video: redportal.rs

Zaključio je:

Moj motiv da pišem o Beogradu je da probam da sačuvam neke događaje i ljude od zaborava ☝🏻. To je moja jedina želja. Ako sam uspeo makar jednu osobu i događaj da sačuvam od zaborava, ja sam postigao uspeh. Za mene je Beograd strast i ljubav 🥰, i ne možete da pišete o nečemu što ne volite.

Odlomke iz knjige čitali su glumci Lazar Ristovski i Svetislav Bule Goncić.

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

Video: redport.rs

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

Video: redportal.rs/redportal.rs

Predstavljanje je završeno muzikom i pesmama o Beogradu 🎶😍.

Autor: redportal.rs / Jovana Radić

#Goran Vesić

#beograd

#bookish

#knjiga

#predstavljanje knjige