Kompanija razvila softver koji od više 2D slika pravi 3D model

Lepe vesti ove nedelje dolaze iz razvojnog tima američke softverske kompanije NVIDIA. Naime, stručnjaci su verno radili na razvoju softvera koji bi mogao, praktično odmah, da od više dvodimenzinalnih slika napravi trodimenzionalni model. Rezultate možete videti na video snimku koji su ponosno okačili na svoj Jutjub profil. 👇

Budući da su najveći deo posla završili sad, na 75-godišnjicu od pronalaska prvog polaroid foto-aparata. (Za mlađe - to je bio prvi fotoaparat koji je mogao da proizvede fotografiju odmah nakon slikanja. Razume se, tada su fotografije mogle da se naprave samo na foliji, jer nije bilo digitalne tehnologije. 😄)

Mudro radeći na procesu koji se zove invertovano renderovanje, prilikom kojeg veštačka inteligencija procenjuje način širenja svetlosti u realnom svetu, NVIDIA tim je razvio novu vrstu tehnologije pod nazivom neuronsko zračenje polja, odnosno neural radiance fields, skraćeno NeRF. Pomoću njega, program može da rekonstruiše 3D sliku ukoliko ima nekoliko desetina fotografija iz različitih uglova, gotovo u trenutku. Iz kompanije dodaju da je ipak neophodno uneti tačan ugao svake od ovih fotografija u program, kako bi rezultati bili zadovoljavajući.

- Dosadašnje 3D reprezentacije prostora rade po principu poligonalnih mreža koje su same po sebi srodne vektorskim slikama, dok su naši NeRF-ovi poput bitmap formata slika. Oni detaljno hvataju način na koji svetlost zrači iz objekta ili unutar scene ka tački odakle su fotografije načienjene. U tom smislu, Instant NeRF bi mogao biti važan za 3D kao što su digitalne kamere i JPEG kompresija bile važne za 2D fotografiju, budući da će značajno povećati brzinu, lakoću i doseg 3D snimanja, ali i deljenja - rekao je šef za grafička istraživanja kompanije Dejvid Luebk (David Luebke).

Kada je u pitanju praktična primena ove tehnologije, iz NVIDIA navode da bi ona mogla biti korisna za pravljenje virtualnih svetova za video igre ili meta univerzume, ali i za neke možda zanimljivije stvari, poput rekreiranja neke konferencije u 3D tehnologiji, čime bi se nekom posmatraču sa odgovarajućim naočarima naočarima dala šansa da ima utisak kao da se nalazi na njoj.

Timu svaka čast na dosadašnjim uspesima, tako da im želimo da nastave u ovom pravcu. 👍

IZVOR: YT / NVIDIA Developer

Autor: redportal.rs

#3d slika

#NERF

#NVIDIA

#instant

#polaroid