Bombe ubijale civile, ali i sestem međunarodnih odnosa, kaže PR Kremlja

Američko bombardovanje SR Jugoslavije pre 23 godine urušilo je temelje svetskog poretka, poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, u komentaru godišnjice početka NATO agresije.

- Tada su bombe, osim što su ubijale civile, uništile i sistem međunarodnih odnosa. Upravo tada je NATO (a kada kažemo NATO mislimo na Amerikance) počeo da bombarduje temelje svetskog poretka. Tada je počela erozija svih temelja svetskog poretka, što je dovelo do evropske bezbednosne krize koju danas proživljavamo - istakao je Peskov, prenosi TAS S.

Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja izjavio je juče pred Generalnom skupštinom UN da se 24.marta, pored mesec dana od početka sukoba u Ukrajini, obeležava još godišnjica vojne agresije NATO na SRJ.

Nebenzja je podsetio da su 24. marta 1999. SAD i njihovi NATO saveznici počeli vojnu agresiju na SRJ, koja je trajala 78 dana i noći i tokom koje je, kako je rekao, bačena količina TNT pet puta veća od one sadržane u nuklearnoj bombi koju su SAD bacile na Hirošimu 1945.

Kao rezultat bombardovanja poginulo je više od 2.000 civila, među kojima je bilo dece, žena i starijih osoba, koji su kasnije, kako je naglasio Nebenzja, "cinično nazvani kolateralnom štetom".

Autor: Tanjug / redportal.rs

#peskov