"Đenerale, nek je tvojoj majci hvala" orilo se danas Kruševcem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je na ceremoniji svečanog otkrivanja spomenika potpukovniku Veljku Radenoviću, da nam je obaveza da negujemo sećanja na velike ljude koji su državu zadužili i da ovaj spomenik mnogo kasni.

- Ovaj predivni spomenik kasni, mnogo kasni i po malo sramotno kasni. Kao narod i kao država naša je obveza da negujemo sećanja na velike ljude koji su državu zadužili, neki su je gradili, neki odbranili, a đeneral Veljko ju je gradio i odbranio uvek tamo gde je bilo najteže - istakao je on.

Vučić je kazao da je ovo spomenik jednom od velikih junaka, ljudi koji su čuvali našu zemlju, naša ognjišta, štitili našu decu i onda kada je bilo najteže.

- S čim ćete pred Miloša? Radenović će pred Miloša čista obraza, velikog dela, uvek praćen pesmom (Gavrila) Kulundžića. Ta pesma ga je stavila u niz mitskih junaka. Njegova majka ga je poput Jevrosime naučila da ne sudi krivo, ni po babi ni po stričevima - istakao je on.

Vučić je kazao da je zbog časne i preteške policijske službe u Prizrenu, Radenović postao dijabetičar.

- On bi išao u prvom autu, a uvek iza njega bi nosili lekove ako zatreba. Koliko bi ih izbeglo službu, rizik. On je junak i nije znao za reč nazad, već samo značenje reči napred. Ljude je predvodio uz poklič "Za mnom braćo" umesto "juriš". Jurišao je stavljajući u jedan džep insulin, a u drugi čokoladu - rekao je on.

Vučić je preneo da je porodica Radenović bila iznenađena kada je javio da je njihov Velja dobio Sretenjski orden za sve što je uradio za našu državu.

- Po malo me je bio stid u moje i tuđe ime, u ime onih koji su brisali ovu ljudinu ili ćutali o njegovom junaštvu - kazao je on.

Sudbina je, dodaje, želela da spomenik bude na stotinu metara od porodice, koja će ga svaki dan ovako veličanstvenog gledati, znajući da nije zaboravljen.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas u Kruševcu venac na spomenik poginulim borcima 125. motorizovane brigade, koja je tokom sukoba na Kosovu i Metohiji i NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine, bila u sastavu Prištinskog korpusa.

Tokom sukoba, poginulo je 94 pripadnika te brigade.

Vučić je položio venac na kome piše:

- Braniocima otadžbine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ta brigada formirana je 23. septembra 1981. godine u Kosovskoj Mitrovici.

U ratu na Kosovu i Metohiji 1999. godine, poginulo je 94 pripadnika 125. motorizovane brigade, devet oficira i podoficira, 46 vojnika na odsluženju vojnog roka, 11 pripadnika rezervnog sastava i 28 dobrovoljaca.

Rasformirana je 2005. godine.

- Posle decenija Srbija je počela da pamti, da se seća - poručio je Vučić.

Sudbina je, dodaje, želela da spomenik bude na stotinu metara od porodice, koja će ga svaki dan ovako veličanstvenog gledati, znajući da nije zaboravljen.

- Posle decenija Srbija je počela da pamti, da se seća - poručio je Vučić.

On je primetio da nije slučajno što je spomenik podignut baš na Bagdali, u sred Lazarovog carstva, jer kao što je Hrist vaskrsao Lazara, naš knez Lazar je uskrsnuo kroz junake iz Balkanskih raotva, Prvog i Drugog svetskog rata, ali i kroz Radenovića, heroja iz Orahovca.

View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

IZVOR: IG / @buducnostsrbijeav

Podsetio je da su posebne jedinice policije iz Prizrena uvek bile tamo gde su oni koji su napadili našu zemlju, činili najveće probleme, štetu i zulume.

- Ispred te jedinice, Đeneral Radenović, ovaj velikan najzaslužniji je za spasavanje na stotine civila, koje su zajednički napadali pripadnici tzv. OVK i NATO-a - istakao je Vučić.

Kako je rekao, policijski pukovnici i generali i danas kažu da je akcija u Orahovcu izveo bila vrhunska, maestralna, i nije bila samo pitanje srca, a i da jeste opravdane su sve zasluge, ali je bila i pitanje znanja, mudrosti i pameti, odgovornog pristupa.

- Retko se takva akcija sprovodi, a on ju je izveo na fantastičan, maestralan način - poručio je Vučić.

Navodeći da niko nikada nije mogao da kaže da se Radenović ogrešio ili učinio nešto loše, Vučić je istakao da se danas ispravlja istorijska nepravda, ispravljamo svoje i tuđe grehe, prema đeneralu, prema Srbiji i nama samima.

Predsednik je ukazao i da se zemlja danas nalazi u jednoj od najtežih istorijskih situacija, u kojoj se ne zna šta donosi noć, a još manje šta donosi sutrašnji dan, ali da mi znamo da naša politika mora da bude politika mira, stabilnosti i politika čuvanja našeg.

- Nikada ništa nismo tražili, osim da budemo svoji na svome. Imaćemo i dovoljno pameti, mudrosti, hrabrosti i ismelosti da sačuvamo i odbranimo naše, da živimo normalno, pristojno, da se borimo da živimo bolje - rekao je Vučić.

Kako je rekao, moramo se boriti za otvaranje autoputeva, fabrika, da se borimo za decu, koja imaju na koga da se ugledaju, od koga da crpe energiju, hrabrost, snagu i srpstvo:

- A, to je naš velikan Đeneral, potpukovnik srpske policije Veljko Radenović.

Predsednik je ukazao da je Đeneralov sin, Vukašin, danas pripadnik Žandarmerije, dodajući da se nada da neće biti potrebno, ali da zna da bi i ako zatreba, u najteže zadatke išao još jedan Radenović.

- Unuk je orden poneo sa sobom, ali i taj dečak je rekao da će i on jednog dana da brani zemlju. Uradićemo sve da to ne moraš da radiš. Ali, znamo da su Radenovići uvek uz Srbiju i da Srbija uvek može da računa na vas. I, hvala vam na tome. Hvala za Veljka, za sve što ste dali za Srbiju - poručio je Vučić porodici Veljka Radenovića.

Poručio je da je na svima nama da verujemo u sebe, da budemo mudri, pametni i da ne treba da se stidimo da kažemo - ”da, bićemo sve jači”, ali ne da bismo nekoga napadali, već da nikome ne bi palo na pamet da napadne našu zemlju.

- Mi imamo šta da čuvamo. Neka živi đeneral Radenović, živela Srbija - poručio je Vučić.

Predsednik Vučić posthumno je ove godine odlikovao Radenovića, predvodnika Posebnih jedinica policije iz Prizrena, jednog od najvećih junaka srpske policije u sukobima na Kosovu i Metohiji.

On i njegova junaštva u borbi za Orahovac i okolna sela, koja su bili u opsadi tokom koje je kidnapovano više od 100 nealbanskih civila opevana su u pesmi "Đenerale, Đenerale".

Bio je ranjen u Vukovaru, a na KiM mu je snajper pogodio kapu.

Spomenik se nalazi pored novog kružnog toka na Bagdali, visok je oko tri metra, a njegov autor je Tomo Komatina.

Veljko Radenović predstavljen je u uniformi, a pred njega kao simbol otpora nalazi se vuk.

Za vreme sukoba na KiM i NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine, 125. motorizovana brigada bila je u sastavu Prištinskog korpusa, a tokom sukoba poginulo je 94 njenih pripadnika.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Spomenik