Odluka važi samo za zemlje koje su neprijateljski nastupile prema Rusiji, kaže portparol Kremlja

- Zabrinutosti Srbije biće prioritet za Rusiju - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je to kazao komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je rekao da će odluka Rusije da se gas plaća u rubljama stvoriti za Srbiju mnogo novih problema.

- To je potpuno normalno. On je u pravu. To zaista može da bude problematična situacija, zato što je Bugarska u ovom slučaju istupila sa neprijateljskim koracima prema nama. Zato će morati da plaća u rubljama, htela ne htela, sviđalo joj se to ili ne. Ali to istovremeno ne važi za Srbiju. To je problem koji treba rešiti. Naravno, zabrinutosti Srbije biće za nas primarne i prioritet - rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje kako u Kremlju gledaju na Vučićeve izjave.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin doneo je odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama.

Kako je rekao, "nema smisla da Rusija isporučuje svoje proizvode u EU i SAD i da dobija isplatu u dolarima, evrima i drugim valutama".

Ruski predsednik je naložio kompaniji Gasprom da prebaci ugovore u rublje. On je poručio da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u skladu sa ugovornim količinama i cenama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da rast cena nafte i gasa, kao posledica odluke ruskog predsednika Vladimira Putina da se gas plaća u rubljama, veliki problem za ceo svet.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#peskov