Prvi put od početka sukoba u Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin namerava da prisustvuje samitu G20 koji će se održati u Indoneziji u oktobru ove godine. Informaciju je preneo ruski ambasador u Džakarti danas verovatno oslobađajući mesta za prvi susret licem u lice izmeži predsednika Bajdena i predsednika Putina.

Od kada je Rusija započela svoju operaciju 24. februara, suočena je sa talasom međunarodnih sankcija koje su izazvale velike potrese u ekonomiji.

U slučaju da predsednik Putin zaista pčoseti samit u oktobru to će biti prvi put od početka invazije da su se susrela dva predsednika.

Koliko juče Poljska je zahtevala da se Rusija izbaci iz G20. Pjotr Novak, poljki ministar ekonomskog razvoja i tehnologije, je u izjavi rekao da se o tome diskutovalo na sastanku u Vašingtonu.

Međutim teško je da će se druge članice G20 poput Brazila, Kine, Indije i Južne Afrike složiti da izbace Rusku Federaciju. Osim toga i Indoneziji koja je domaćin, stavljeno je do znanja da će prisustvo Rusije na sastanku mnogim evropskim zemljama biti dosta problematično.

Ali za sada, ne postoji nikakav jasan protokol preko kojeg bi određena zemlja mogla da se izbaci.

Autor: redportal.rs

#Brazil

#G20

#G8

#Indija

#Južna Afrika

#NATO

#Ukrajina

#bajden

#g7

#izbacivanje

#kina

#putin

#rat

#rusija