Dok cenimo dostupnost Srbije u traženju rešenja, sa velikim razočaranjem dočekujemo odluku vlade Kosova da odbaci konstruktivan predlog

Francuska, Nemačka, Italija, Velika Britanija i Sjedinjene Države navele su u zajedničkom saopštenju da su razočarani odlukom Prištine da odbije konstruktivan predlog koji je iznela Kvinta povodom glasanja na teritoriji KiM na predstojećim izborima 3. aprila.

- Francuska, Nemačka, Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene države su se intenzivno angažovale prethodnih meseci sa vladama Kosova i Srbije kako bi se pronašlo pragmatično rešenje da se omogući građanima Kosova da ostvare svoje biračko pravo na izborima u Srbiji 3. aprila 2022. godine. Prihvatamo da je pravo Vlade Kosova da odluči da li će ili ne omogućiti glasanje na izborima druge države. Dok cenimo dostupnost Srbije u traženju rešenja, sa velikim razočaranjem dočekujemo odluku vlade Kosova da odbaci konstruktivan predlog koji je prezentovala Kvinta - ističe se u saopštenju.

Kako dalje navode, sa ovom odlukom, vlada Kosova nije demonstrirala privrženost principu zaštite građanskih i političkih prava svih svojih građana, uključujući pripadnike manjinskih grupa.

Takav stav vlade Kosova, kako kažu, nije na liniji sa  "našim vrednostima i principima, i neće ići u koristi njihovim evropskim aspiracijama".

Autor: Novosti.rs

#Kosovo

#kvinta

#pristina