Maroko smatra Zapadnu Saharu svojom, ali pokret za nezavisnost koji podržava Alžir zahteva suverenu državu

Evropska komisija podržala je novi stav Španije o sudbini Zapadne Sahare kao autonomne regije Maroka, podržavši iznenadnu promenu taktike vlade Pedra Sančeza, koja je naišla na mnogo domaćih protivljenja.

- Evropska unija pozdravlja svaki pozitivan razvoj između njenih država članica i Maroka u njihovim bilateralnim odnosima, koji može biti od koristi samo za implementaciju evro-marokanskog partnerstva - rekla je Nabila Masrali, portparolka visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost. Politika.bezbednost Džozef Borel.

Maroko smatra Zapadnu Saharu svojom, ali pokret za nezavisnost koji podržava Alžir zahteva suverenu državu. Već godinama većina zemalja, uključujući Španiju, zagovara referendum o nezavisnosti kako bi se odredila njena sudbina.

Madrid je u petak rekao Rabatu da svoj predlog za autonomiju Zapadne Sahare smatra "ozbiljnim, kredibilnim i realnim", što bi trebalo da pomogne u ublažavanju zategnutih odnosa između dve zemlje.

Promena pozicije – koju predvodi Sančezova Socijalistička partija – bila je iznenađenje za mlađeg partnera koalicione vlade, krajnje levičarsku partiju Podemos, koja je kritikovala taj potez. Njima su se pridružili i suprotstavljeni glasovi stručnjaka, medija i nevladinih organizacija.

Poslednjih godina, izgledi za referendum o nezavisnosti su oslabili, pa su čak i Ujedinjene nacije prestale da pozivaju na glasanje, govoreći umesto da traže stvarno, obostrano prihvatljivo rešenje zasnovano na kompromisu.

- EU je ponovo potvrdila svoju podršku naporima generalnog sekretara UN za 'pravedno, realno, pragmatično, trajno i obostrano prihvatljivo političko rešenje za pitanje Zapadne Sahare - rekao je portparol novinarima u ponedeljak.

Odnosi između Španije i Maroka zahlađeni su prošle godine nakon što je Madrid priznao nezavisnost lidera Zapadne Sahare za lečenje uz pomoć alžirskih dokumenata. U znak odmazde, činilo se da je Rabat tada ublažio graničnu kontrolu sa Seutom, španskom enklavom u severnom Maroku koja je dovela do priliva od najmanje 8.000 migranata, od kojih je većina kasnije vraćena.

Kao rezultat promene stava Španije, Maroko će vratiti svog ambasadora u Madrid, a Alžir, strateški partner Španije kao velikog snabdevača gasom, opozvao je svog konsultativnog predstavnika.

Autor: redportal.rs

#Alžir

#Autonomija

#Maroko

#Zapadna sahara

#Španija