Ovi vitamini su najvažniji za imunitet, a saznajte i u kojoj hrani ih najviše ima.

Mada se vreme "koleba", čas temperatura padne, čas otopli, činjenica je da proleće kuca na vrata i posle jake zimske ishrane i manjka aktivnosti, neophodno je da telu obezbedimo vitamine i minerale koji će nam prižiti najbolju zaštitu od bolesti. Za jačanje i obnavljanje imuniteta u proleće potrebni su vitamini grupe B, vitamini E, C, D i A.

Početkom proleća, zbog nedostatka vitamina u organizmu, javlja se hipovitaminoza. Na primer, vitamin D dobijamo uglavnom od sunčevih zraka, a zimi ih ima malo. Zbog toga se do početka proleća odbrana našeg organizma slabi i treba ga ojačati, ističu stručnjaci. Ističu i da je u ovom periodu najvažnije telu ovezbediti sedam ključnih vitamina, a evo i u kojim namirnicama se nalaze. 

Vitamini B uključuju B12, B2 i B6Ima ih u namirnicama životinjskog porekla, mleku, jajima, džigerici, mesu, ali i biljnog - žitaricama, mahunarkama, krompiru i dr.

Vitamin DPoznat kao i "sunčev vitamin", najpre ćemo dobiti iz ribljeg ulja, mlečnih proizvoda, jaja i morske ribe.

Vitamin E Nalazi se u orašastim plodovima, biljnom ulju, semenkama.Vitamin C Najviše ga ima u citrusima, paprici, ribizlama, spanaću, paradajzu, šipku.

Vitamin A Nalazi se u ribljoj džigerici (bakalaru), mleku, jajima, puteru.

Svetski epidemiolozi upozoravaju da ukoliko postoji deficit određenih vitamina u organizmu, naš imuni sistem neće biti u stanju da se brani i bićemo podložniji sezonskim bolestima.

pročitajte još

NAJNOVIJI KORONA PRESEK

Autor: Mondo

#Prehlada

#grip

#imunitet

#suplementi

#vitamini