Sprečićemo svaki pokušaj da se Ukrajini dostavi bilo kakvo novo oružje, kaže ruski šef diplomatije

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov upozorio je danas da sve isporuke koje uključuju slanje vojne pomoći Ukrajini ujedno postaju i legitimne mete za rusku vojsku.

- Jasno smo stavili do znanja da će sve te isporuke koje stižu u Ukrajinu, za koje mi smatramo da je u pitanju naoružanje, biti zakonske mete za gađanje - rekao je Lavrov, kako prenosi Sputnjik.

Lavrov je rekao i da je isporuka sovjetskih sistema S-300 iz drugih zemalja u Ukrajinu nezakonita i da će Moskva to sprečiti.

Naime, Slovačka je iskazala spremnost da Ukrajini pošalje PVO sisteme S-300 čim od SAD ili od saveznika NATO dobije zamensku vojnu tehniku.

- Želim da podsetim sve zemlje koje uopšte i razmatraju takvu ideju - sovjetsko i rusko naoružanje se tamo nalazi isključivo u skladu sa međuvladinim sporazumima i ugovorima koji imaju određene sertifikate za upotrebu. Upravo ti sertifikati zabranjuju da se to naoružanje šalje trećim zemljama. Mogu samo da dodam da mi to nećemo dozvoliti da se desi - naglasio je Lavrov.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Lavrov

#Ukrajina