UN-ov godišnji izveštaj sreće

Svaki dan slušamo o velikim gubitcima života, o nesigurnosti i vestima koje nas opterećuju ali na sve to što svet doživljava, indeks sreće konstantno raste.

UN je izbacio godišnje istraživanje u kojem mere indek sreće koji je rađen u 150 zemalja.

Pre tačno 10 godina je pokrenut prvi ovakav izveštaj u UN, ove godine su prema istraživačima rezultati neočekivano porasli sa obzirom da je svet prošao 2 godine COVID-19 pandemije.

- Veliko iznenađenje je da postoji veliki porast indeksa sreće u sve tri kategorije koje je UN postavio i koje su merene - rekao je Džon Helivel iz UN-a.

Donacije humanitarnim akcijama, pomaganje ljudima i volontiranje su porasli, pogotovo pomaganje ljudima koje nepoznajemo je posebno poraslo tokom pandemije u svim regionima u svetu.

Već petu godinu za redom je Finska broj 1 kao najsrećnija država po svetskom indeksu sreće, najviše po ocenjivanju Gallup World Poll-a, ankete koja se sprovodi u državama.

Skandinavske zemlje su u vrhu opet, Danska, Norveška, Švedska i Island. Izmeren je visok stepen prosečno očekivanog životnog veka, BDP po glavi stanovnika, društvena pomoć, nizak nivo korupcije i visok nivo društvenog poverenja, zajednice u kojima se ljudi pomažu kao i sloboda da se samostalno donose važne životne odluke.

Lista najsrećnijih, edicija 2022:

1. Finska

2. Danska

3. Island

4. Švajcarska

5. Holandija

6. Luksemburg

7. Švedska

8. Norveška

9. Izrael

10. Novi Zeland

11. Austrija

12. Australija

13. Irska

14. Nemačka

15. Kanada

16. SAD

17. UK

18. Čehija

19. Belgija

20. Francuska

Autor: redportal.rs

#2022.

#Sreća

#država

#zemlje