Testiranja su završena

Pune tri godine i koji mesec prošlo je kako je poslednji put voz prevezao putnike od Beograda do Novog Sada i nazad, pišu Novosti.rs.

Od sutra se, posle nekoliko meseci testiranja i usaglašavanja, vraća na redovnu trasu. Pet puta dnevno voziće najbrži "intersiti", četiri puta "regio ekspres" i devet puta "regio", koji ne propušta nijednu stanicu. Cenovnik, zvanično, još nije objavljen. Jedino je izvesno da će u promotivnom periodu, ne zna se dokle, vožnja u jednom pravcu koštati 300 dinara. Kao i u ostalim vozovima, deca do sedam godina se voze besplatno.

Ministar saobraćaja Tomislav Momirović više puta je najavio da bi povratna karta "intersitijem" trebalo da košta 1.600 dinara. Uoči samog polaska voza, međutim, u njegovom kabinetu više ne raspolažu ovim podacima. I u "Srbija vozu" su nas juče uveravali da cenovnik još nije formiran. Putnici, koji su usmereni na ovu liniju svakodnevno, tako su i dalje u neizvesnosti da li im je i za koliko voz isplativiji od autobusa.

Dugo očekivana železnička veza dva grada voziće u tri varijante. Najbrže garniture prelaziće trasu za 36 minuta. Osim na početnoj i krajnjoj stanici, stajaće još samo u Novom Beogradu.

Srednje brzi, odnosno "regio ekspres", voz stajaće na sedam usputnih stanica: Novi Beograd, Batajnica, Nova Pazova, Stara Pazova, Inđija, Beška i Sremski Karlovci. Prosečno vreme putovanja trajaće 49 minuta. I u ovoj varijanti putnike će voziti nove KISS 200 garniture i to na sprat.

Kome se i ne žuri baš toliko, na raspolaganju je "regio". On će imati po devet polazaka svakog dana i dva grada će spajati za 57 minuta. Voziće "štadler" garniture, ali tipa "flirt".

Najveću dozvoljenu brzinu od 200 kilometara na sat, putnici će osetiti od stanice Batajnica do rasputnice Karlovački vinogradi, u dužini od 41,4 kilometra. Putnici u vozu mogu da računaju na usluženje, koje ne ulazi u cenu karte, punjače za elektronske uređaje, internet...

"SRBIJA voz" je brednirao brze vozove. Posle sprovedenog konkursa izabrano je ime "soko".Po najbržoj ptici koja leti nebom Srbije, zvaće se i najbrži vozovi. Ovaj brend imaće i naredne brze garniture koje budu puštane u saobraćaj.

Autor: S. B.

#Brzi voz

#NOVI SAD

#beograd

#voz