Ovo kapitalno delo moderne istoriografije u kritici se često pominje kao najbolja Staljinova biografija

Knjiga Olega Hlevnjuka Staljin, Život jednog vođe nedavno je objavljena u izdanju Arhipelaga u istoriografskoj ediciji Vreme i priča u prevodu Gorana Živkovića, saopštili su iz Arhipelaga.

Ovo kapitalno delo moderne istoriografije u kritici se često pominje kao najbolja Staljinova biografija.

Uzbudljiva kao vrhunski istorijski roman, knjiga Olega Hlevnjuka je dragocena za razumevanje jednog čoveka, jednog vremena, jedne ideologije i jednog modela vlasti.

Foto: Nezavisne novine

Nastala na osnovu dugogodišnjih istraživanja, a dobrim delom i zahvaljujući dokumentima iz arhiva otvorenih u proteklih trideset godina, knjiga Staljin, život jednog vođe prati njegov život od ranog detinjstva, školovanja i ulaska u komunistički pokret, vremena zatvora u Sibiru i ilegalnog rada, preko Oktobarske revolucije i godina Lenjinove vlasti, Lenjinove smrti i ogorčene borbe za vlast u vrhu ŠSR u kojoj pobeđuje Staljin, čistki i montiranih procesa, neprestanog širenja vlasti i kontrole nad čitavim društvom i državom, vremena zatvora i GULAG-a, Sibira i prinudnog otkupa, Drugog svetskog rata i posleratnih godina vlasti, sve do Staljinove smrti i prvih dana, nedelja, meseci i godina posle toga.

Opisujući Staljinov život i karakter, pogled na svet i mehanizam vladanja, surovost vladara i njegove namere, Hlevnjuk je istovremeno napisao nezaobilaznu istoriju Rusije i Sovjetskog Saveza u doba Staljina.

- Prijatnom čitanju možda će odgovarati i sama struktura knjige. U svakom slučaju, ja sam težio tome. Dva međusobno povezana sloja Staljinove biografije – uzastopni događaji njegovog života i opšte karakteristike njegove ličnosti i političkog režima – teško su se povezivala u hronološki niz odeljaka i paragrafa. I tada je nastala ideja o dva teksta, o svojevrsnoj matrjoški. Jedan tekst istražuje Staljinovu ličnost i njegov sistem vlasti na pozadini poslednjih dana njegovog života. Drugi uobičajeno hronološki sledi osnovne faze vođine biografije - kaže Oleg Hlevnjuk povodom knjige o Staljinu.

Hlevnjuk u ovoj knjizi odgovara na važna pitanja: Kako je Staljin došao na vlast? Kako je pobedio svoje protivnike u nekoliko ciklusa borbe za vlast? Kako je pod svojom apsolutnom vlašću i kontrolom držao tako veliku zemlju u dugom vremenskom periodu? Kako je, zapravo, vladao i u šta je tačno verovao? Koji su mu bili planovi i kakve su mu bile namere? Ko su mu sve bili protivnici i kako se odnosio prema njima?

Hlevnjuk izbliza, na osnovu ogromne literature, građe i izvora, prikazuje Staljinov i privatni i javni život, i Staljina u svakodnevnim odnosima i Staljina u surovoj borbi za vlast.

Oleg Vitaljevič Hlevnjuk (1959), jedan od vodećih ruskih istoričara 20. veka, posebno posvećen istoriji sovjetske epohe i istoriji staljinizma.

Od 2011. godine profesor je Katedre za rusku istoriju 20-21. veka Istorijskog fakulteta Moskovskog državnog univerziteta.

Autor: Tanjug

#Oleg Hlevnjuk

#Staljin život jednog vođe

#knjiga