Vlasti NR Kine razmatraju i opciju prebacivanja vojnih dronova u Rusku Federaciju, što je krajnje alarmantno za vlasti SAD

Uprkos pretnjama Vašingtona i višesatnim pregovorima o drugim metodama rešavanja konfliktne situacije u Ukrajini , Kina je spremna da Rusiji pruži neophodnu ekonomsku podršku. O tome piše britanski list Gardijan , pozivajući se na izvor u Beloj kući.

Vlasti NR Kine razmatraju i opciju prebacivanja vojnih dronova u Rusku Federaciju, što je krajnje alarmantno za vlasti SAD . Nakon sedmočasovnih razgovora u Rimu, američka strana je izrazila krajnje pesimistične prognoze o razvoju situacije u Ukrajini, ali je istakla važnost nastavka komunikacije između Vašingtona i Kine, prenosi Izvestija.

- Pre svega, najvažnije je ubediti Kinu da se preračuna i preispita svoju poziciju. Sada ne vidimo znakove takve revalorizacije. <...> Oni su već odlučili da će pružiti ekonomsku i finansijsku pomoć, a danas su to naglasili. Pitanje je da li će ići dalje - citira Gardijan izvor povezan sa američkom delegacijom.

Prema rečima drugog sagovornika izdanja, odluka o podršci Rusiji dolazi od kineskog lidera Si Đinpinga, koji će, zajedno sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, verovatno "staviti tačku na period globalne dominacije SAD".

Autor: redportal.rs

#Gardijan

#Si Đinping

#kina

#rusija

#sankcije