Odluka doneta jednoglasno

Američki Senat jednoglasno je usvojio rezoluciju kojom se ruski predsednik Vladimir Putin osuđuje kao ratni zločinac i osuđuje se ruska akcija u Ukrajini, prenose Novosti.rs.

U tekstu rezolucije se osuđuje “Ruska Federacija, predsednik Rusije Vladimir Putin, članovi ruske delegacije u Savetu bezbednosti, Oružane snage Rusije i ruski vojni komandanti zbog počinjenih flagrantnih akata agresije i drugih zverstava koja dostižu nivo zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina protiv naroda Ukrajine i drugih”, prenosi ruska agencija TAS S.

Na neuobičajenom međustranačkom glasanju upućen je poziv Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu da ispita Putinovu odluku o napadu na Ukrajini. Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer je, uoči glasanja, izjavio da Putin treba da odgovara za "zverstva počinjena u Ukrajini".

Republikanski senator Lindzi Grejem, kreator ovog zakona, poručio je da će sa britanskim saveznicima i drugima raditi na stvaranju interne službe koja će otkriti javnosti koje su to ruske vojne jedinice angažovane u ratnim zločinima, kao i imena njihovih komandanata.

Spisak američkih intervencija širom sveta posle Drugog svetskog rata do danas, pokazuje da su od 33 intervencije samo dve bile sa mandatom Saveta bezbednosti UN.

Autor: novosti.rs

#SAD

#Ukrajina

#putin

#ratni zlocinac

#rezolucija

#rusija