Evropska jednačina snabdevanja gasom se ne može rešiti bez ruskog gasa najmanje u narednih 7 godina

Direktor Srbija gasa Dušan Bajatović ocenio je danas da se prekid dotoka gasa iz Bugarske u Srbiju neće desiti i da su izjave o tome deo propagandnog rata koji traje i na čijoj meti su Bugarska i Srbija.

- Mislim da se prekid dotoka gasa kroz Bugarsku neće desiti iz prostog razloga što je gas berzanska roba i uvek možete nekom količinom gasa da platite transport. Ja čak mislim da oni to kompenzuju, ali neće da kažu - rekao je Bajatović za TV Hepi.

Foto: https://www.srbijagas.com//NZ

On je istakao da nema nikakve sumnje da sa berzanskom robom koja je isto što i novac može platiti transport gasa bez uvođenja rublje u takvu transakciju.

- Nema uopšte potrebe da razmatramo te geopolitičke izjave koje se koriste u informacionom ratu. Ja sam čak siguran da je to neko pustio da bi se pravila panika u regionu. Između ostalog, pritisak je na Bugarsku i na Srbiju. Sa druge strane, šta opredeljuje odnose? Interes. Pa šta sad, da Bugari obustave transport gasa, a odakle njima gas? Nema. Da li je interes Rusije da ostane bez prihoda od izvoza gasa? Očigledno da nije - rekao je Bajatović.

On je ocenio da se evropska jednačina snabdevanja gasom ne može rešiti bez ruskog gasa najmanje u narednih sedam godina.

Bajatović se osvrnuo na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića na ovu temu.

- Predsednik je po starom dobrom običaju oprezan, što je dobro, ali teško da će doći do plaćanja u rubljama. Rusi su rekli za hartije od vrednosti da će plaćanje biti u rubljama, zbog zamrzavanja deviznih sredstava u inostranstvu i da se to ne odnosi na enegrente - rekao je direktor 'Srbija gasa'.

On je izneo sopstvena zapažanja o tome odakle potiču tvrdnje o prelasku plaćanja gasa u rubljama.

- Interesantno je što su u Bugarskoj pripadnici nevladinog sektora pričali kako je realno da Rusi plaćaju u rubljama, a svi bugarski eksperti, ljludi koji se stvarno bave finansijama i gasom kažu da je to nemoguće i da se neće desiti. Kako to, oni koji se finasirtaju američkim dolarima pričaju da je ta kriza tako realna? - upitao je Bajatović.

On je dodao da je Srbija gas pre nekoliko dana platio gas Gaspromu u evrima i dodao da je dogovoreno da se sa plaćanja u dolarima pređe na evre.

Autor: Tanjug

#Bugarska

#Dušan Bajatović

#EU

#gas

#neće biti prekida dotoka

#rusija

#uvoz gasa