Stefanovićeva je kazala da će se tokom mandata fokusirati na očuvanje uzlaznog trenda u odnosima Srbije i Kine

Ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović u svom prvom intervjuu od izbora na tu funkciju za Kinesku medijsku grupu je kazala da su odnosi dve zemlje na najvišem nivou u istoriji i da se u narednim godinama može očekivati nastavak uzlaznog trenda saradnje u svim oblastima.

- Što se tiče same Inicijative 'Pojas i put', Srbija je u punoj meri podržava i izuzetno je aktivna u okviru nje, odnosno u mehanizmima saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope. Srbija je na vrhu liste po broju projekata u oblasti infrastrukture, saobraćaja i energetike. U narednoj godini očekujemo nove projekte. Ono što je za Srbiju najvažnije jeste uspostavljanje direktne avio-linije između Beograda i Pekinga ili Šangaja, čemu se uskoro i nadamo. Verujem da će biti mnogo novih projekata i u oblasti zaštite životne sredine, kulture i prosvete. Mogućnosti su zaista ogromne - rekla je Stefanović.

Stefanović je kazala da će se tokom mandata u Pekingu fokusirati na očuvanje uzlaznog trenda u odnosima Srbije i Kine, a kao najvažniji zadatak izdvojila je intenziviranje političkog dijaloga na najvišem nivou, kao osnove za unapređenje svih drugih oblika saradnje.

- Jedan od glavnih zadataka biće realizacija posete predsednika Sija Srbiji, na poziv predsednika Vučića. Uz to, bićemo angažovani i na realizaciji poseta na drugim nivoima. Ekonomska saradnja je važan segment saradnje i u tom smislu fokus će biti na što skorijem zaključivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini koji je dogovoren tokom nedavne posete predsednika Vučića Kini. Zainteresovani smo i za proširenje robne razmene s Kinom i strukture našeg izvoza u Kinu, što će biti veoma važno za naše privrednike. Važan segment je i razvoj kulturne i prosvetne saradnje i na taj način Srbija će biti mnogo vidljivija i prepoznatljivija u Kini, a to će doprineti boljem povezivanju naroda dve zemlje - naglasila je.

Ukazala je da imenovanje na funkciju ambasadora u Pekingu doživljava kao najveću moguću čast, ali i odgovornost.

- Tokom cele karijere se bavim Kinom, studirala sam kineski jezik kao što ste rekli, a više od dve decenije u Ministarstvu spoljnih poslova se bavim bilateralnim odnosima sa Kinom. Takođe, službovala sam u Ambasadi Srbije u Pekingu. Imenovanje na mesto ambasadora Srbije u Narodnoj Republici Kini predstavlja za mene najveću moguću čast i veliko poverenje a posebno ogromnu odgovornost imajući u vidu da su odnosi Srbije i Kine na najvišem nivou u istoriji, od uspostavljanja diplomatskih odnosa 1955. godine. Poseban kvalitet tim odnosima poslednjih godina daju i veoma dobri i prijateljski odnosi predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Kine Si Đinpinga - istakla je ambasadorka Srbije.

Foto: Facebook.com/CRI Srpski / @crisrpski

Stefanović je kazala da je napredak Kine u poslednjih 100 godina impresivan, a posebno je izdvojila iskorenjivanje apsolutnog siromaštva.

- Poslednjih godina na mene je najveći utisak ostavio uspeh Kine u suzbijanju pandemije, kako na unutrašnjem planu, tako i na spoljnom, upućivanjem medicinske opreme, humanitarne pomoći i vakcina drugim zemljama, među kojim i Srbiji. Prošle godine je Kina obeležila stogodišnjicu osnivanja Komunističke partije Kine i zaista je impresivno kako je Kina za jedan vek od nerazvijene zemlje postala druga ekonomska sila sveta i jedan od najznačajnijih faktora na međunarodnom planu. Kina je uspela i da ostvari svoj stogodišnji cilj - da postane umereno prosperitetno društvo i nastavlja ka ostvarenju svog drugog stogodišnjeg cilja - razvoja moderne socijalističke države, šta je zacrtano za 2049. godinu. Kina je uspela da iskoreni apsolutno siromaštvo na svojoj teritoriji, što je veliki podvig, a u prošloj godini ostvarila je rast bruto domaćeg proizvoda od 8,1 odsto i to u uslovima pandemije - navela je.

Ambasadorka je rekla da očekuje dalje uspehe i ekonomski razvoj Kine, uprkos negativnim posledicama epidemije koronavirusa.

- Naznake su da će Kina ostvariti u ovoj godini i zacrtani rast BDP-a od 5,5 odsto, uz plan da se otvori više od 11 miliona radnih mesta. To je veliki zadatak i dobar plan uprkos negativnim efektima kovida i, nažalost, sve realnijoj ekonomskoj krizi usled dešavanja na istoku Evrope. Kina je uspešno otpočela realizaciju 14. petogodišnjeg plana koji podrazumeva obimne ekonomske i socijalne reforme i uverena sam da će Kina uspeti da ostvari sve te ciljeve - kazala je Stefanovićeva.

Navela je da su joj na godišnjim skupovima Svekineskog narodnog kongresa i Nacionalnog komiteta Kineske narodne političke konsultativne konferencije naročito zanimljive bile teme iz oblasti spoljne politike i nacionalne bezbednosti Kine.

- Posebno sam pratila smernice koje se tiču spoljne politike Kine i izuzetno je važan naglasak na politici miroljubivog razvoja, kao i nastavak napora u izgradnji ideje predsednika Si Đinpinga o izgradnji čovečanstva kao zajednice sa zajedničkom budućnošću. Pored spoljne politike, pažnju su mi privukle i informacije o jačanju nacionalne bezbednosti Kine, jedan jak pravac u smislu daljeg očuvanja politike jedne Kine i principa jedna zemlja, dva sistema - zaključila je ambasadorka Stefanović.

IZVOR: FB / CRI Srpski

Autor: CRI Srpski

#Maja Stefanović

#Srbija

#ambasadorka

#kina

#odnosi