Osuda invazije da, ali ne i reprekusije po svoju ekonomiju i finansije

Turska neće uvoditi sankcije Rusiji, već će se umesto toga fokusirati na dijalog sa Kremljom - preneo je portparol predsednika Erdogana.

Zvaničnik je jasno ukazao da Ankara nema nikakve planove da uvede sankcije Rusiji, dodajući da je turska vlada željna da ostavi sve kanale otvorenim i poverenje neokrnjeno. Takođe je dodao da Turska želi da izbegne sve negativne posledice po svoju ekonomiju kao rezultat uvođenja takvih mera.

Iako je osudila rusku ofanzivu i operaciju u Ukrajini, za razliku od većine NATO zemalja, zaustavila se na tome i nije uvela sankcije Rusiji. Ankara je jako zainteresovana da se uključi u ulozi medijatora između dve strane u nadi da će uspeti da dogovori mir, ili bar primirje i prekid vatre.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je za turske medije da Alijansa očekuje da sve NATO članice uvedu sankcije Rusiji i da je preneo ovaj stav turskom ministru spoljnih poslova Mevlutu Čavušogluu na sastanku u Antaliji.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je takođe sastao sa svojim kolegom iz Ukrajine Dmitrijem Kulebom u Antaliji juče. To je bio prvi put da su se dve diplomate susrele i održale razgovor od početka rata u Ukrajini 24. 2.

Autor: redportal.rs

#Antalija

#Erdogan

#Invazija

#NATO

#SAD

#Stoltenberg

#Turska

#ankara

#energenti

#medijacija

#ne

#osuda

#rusija

#sankcije