EU 27 u Parizu su ponovili stav da Ukrajina kao nezavisna i suverena zemlja ima pravo da bira svoju sudbinu.

Lideri EU sa samita u Parizu poručili su da "priznaju evropske težnje i evropski izbor Ukrajine", a Kijevu, umesto ubrzane procedure pristupanja, nude "jačanje veza i produbljivanje partnerstva".

U saopštenju nakon jučerašnjih maratonskih razgovora u Versaju, lideri EU pozivaju se na Sporazum o pridruživanju potpisan sa Ukrajinom 2014. godine i navode da je zadatak Evropske komisije da izradi mišljenje o ukrajinskoj kandidaturi za članstvo u EU "u skladu sa relevantnim odredbama evropskog ustava".

- Očekujući ovo i bez odlaganja, mi ćemo dalje ojačati naše veze i produbiti naše partnerstvo kako bismo podržali Ukrajinu na njenom evropskom putu. Ukrajina pripada našoj evropskoj porodici - navodi se u zajedničkom saopštenju EU lidera.

EU 27 u Parizu su ponovili stav da Ukrajina kao nezavisna i suverena zemlja ima pravo da bira svoju sudbinu. O tome da Ukrajina ne može da računa na traženi ubrzani proces pristupanja EU, otvoreno su govorili holandski i belgijski premijeri, Mark Rute i Aleksandar de Kro.

- Nema sumnje da Holandija stoju uz Ukrajinu. Ali nema takve stvari kao što je ubrzano pristupanje EU. To ne postoji - poručio je Rute. 

De Kro podseća da proces pridruživanja zahteva „mnogo reformi” i da svi koraci u tom procesu moraju da budu implementirani. "U suprotnom, zemlja će ući nepripremljena u EU", kaže De Kro. Belgijski premijer, nakon rasprave o Ukrajini u Versaju, dodaje da bi "bilo pogrešno zatvoriti vrata Ukrajini" i poziva na učešće Kijeva na "nekim od evropskih sastanaka po određenim temama".

Autor: redportal.rs

#EU

#Ukrajina

#članstvo