Šteta koju će Kina pretrpeti je i reputaciona kako i ekonomska

Kineski predsednik Si đinping je uznemiren ruskom invazijom delom jer je i njegova obaveštajna služba propustila da ga obavesti šta se sprema, izjavio je direktor CIA Bil Burns američkom Senatu danas.

Kinesko rukovodstvo je takođe zabrinuto jer će Kina pretrpeti štetu u reputaciji usled asocijacije sa ružnim događajuma u Ukrajini, kao i da će imati posledice na već nizak ekonomski rast u državi - koji je najniži u poslednjih 30 godina. Na kraju je i dodao:

Predsednik Si je verovatno nespokojan dok posmatra kako predsednik Putin gura Amerikance i Evropljane sve bliže jedne drugima i ojačava Alijansu na sve načine moguće, načine koji bi bili teško zamislivi pre samo koju nedelju.

Američki zvaničnici su detaljno posmatrali reakciju Kine na invaziju Rusije na Ukrajinu, najviše iz straha da će dve zemlje postati bliže nego ikada do sada. Samo nekoliko nedelja pre samo invazije, Putin i Si su se sreli na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Pekingu gde su obe države izdale saopštenje u kome su navele da je njihovo partnerstvo "bezgranično".

Autor: redportal.rs

#CIA

#Invazija

#Predsednik Kine

#Senat

#Si Đinping

#UZnemiren

#kina

#putin

#rat

#ruska invazija

#svedočenje

#vladimir