Posledice ovog rata će biti strateške i istorijske

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da su uslovi koje zahteva ruska strana i predsednik Vladimir Putin kao osnovu za prekid vatre neprihvatljivi:

Ne vidim bilo kakav način da se dođe do diplomatskog rešenje u nastupajućim satima, pa čak i u nastupajućim danima. Optimistaičan sam, ali takođe moram biti i realan što se tiče šansi za prekid vatre.

Makron je svoje mišljenje izneo u Versaju na samitu EU koje će se fokusirati na rusku invazijz Ukrajine, rešenje problema nekontrolisanog rasta cena energenata i amnjenje evropske zavisnosti o ruske energente.

Ranije tokom današnjeg dana Putin je imao razgovore i sa Makronom i sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Makron je odgovarajući na pitanja novinara uspeo i da se dotakne pitanja brzog ulaska Ukrajine u EU i odgovorio:

Brz ulazak zemlje koja je u ratu? Ne mislim da je to moguće... Da li moramo zatvoriti vrata i reći nikad? Mislim da bi to bilo duboko nefer.

Kako je rekao predsednik Francuske, rat u Ukrajini je tragedija, ljudska, politička i humanitarna tragedija, koja će kompletno redefinisati arhitekturu Evrope:

Ove diskusije su strateške i istorijske. One će da vode, danas, u sledećih nekoliko nedelja i meseca, ka istorijskim odlukama u Evropi.

Autor: redportal.rs

#EU

#Evropa

#Francuska

#Makron

#Potpuno novo

#Redefinisanje

#Vladimir Putin

#nov početak

#prekid vatre

#primirje

#rusija