Baletska predstava danima pre premijere bila rasprodata

Baletska predstava Gospođice iz Avinjona, koja je doživela svoju premijeru sinoć u Nacionalnoj operi i baletu u Skoplju, oduševila je sve prisutne u publici 🤩🤩🤩! Tražila se karta više - za predstavu koja je danima pre premijere već bila rasprodata. Interesovanje za ovaj balet nije iznenađujuće ako se uzme u obzir da su 15 godina ranije Kaliopi i koreografkinja Olga Pango na toj istoj sceni napravile baletsku pretstavu Ja, Isidora, koja je postala hit.

Foto: Redportal.rs/Emil Petrov

Foto: Redportal.rs/Emil Petrov

Ovoga puta ideja je krenula od veoma inspirativnog dramskog teksta Gospođice iz Avinjona Saše Dimoskog, koji demistifikuje čuvenu istoimenu sliku Pabla Pikasa 🧐. Dve umetnice kreću u neverovatno putovanje: da kroz muziku i koreografiju, kao i sjajne baletske plesače, ožive sudbine glavnih ženskih likova u Pikasovom životu. U naslovnim ulogama su: Aleksandra Mijalkova, Mimi Pop-Aleksova, Ivana Kocevska, Saša Evtimova i Hristina Naćevska. Da bi sve bilo celovito, jako je bio značajan doprinos i ostalih umetnika: Rade Vasilev je radio kostime, Valentin Svetozarev scenografiju, kao i Emil Petrov, koji je radio multimediju i dizajn.

Foto: Redportal.rs/Emil Petrov

Vidno uzbuđena Kaliopi je izjavila:

Jako sam srećna što sam deo ove priče, koja je večeras zaživela. Rad na ovom velikom projektu omogućila mi je pandemija, koja me zarobila u prostoru i vremenu u kojem sam postala inspirativnija i kreativnija, “kupila” sam sebi vreme koje bi u normalnim uslovima sigurno koristila na putovanja, koncerte, snimanja… Tako da ideja koreografkinje Olge Pango da radimo ovaj balet stigla je u pravi čas 🤗. Muzika je prosto izvirala iz mene, pa sam njeno rađanje shvatila kao uzbudljivo putovanje ka sebi, kao vrhunac istinski doživljenog. Zahvaljujem maestru Romeu Grillu na fantastičnom miksu i masteringu 7 muzičkih tema za ovaj balet, njegov doprinos u stvaranju audio estetike bio je od ogromnog značaja. Veliko hvala i mom muzičkom asistentu Branko Popčevskom na profesionalnosti i posvećenosti u njegovom studiju, gde sam snimala muziku i gde je odrađen miks i mastering ostalih 6 tema. Danas, nakon realizacije baleta znam sigurno jedno - ova predtstava neće nikog ostaviti ravnodušnim.

Foto: Redportal.rs/Emil Petrov

Foto: Redportal.rs/Emil Petrov

Autor: redportal.rs

#Gospođice iz Avinjona

#Kaliopi

#balet

#baletska predstava