Moskva otvorena za dijalog sa ukrajinskim vlastima, ali da se nada da će ukrajinski pregovarači zauzeti konstruktivniji pristup

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ocenio je da se trenutni sukob u Ukrajini može rešiti samo kroz direktan dijalog sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, i to nije prvi poziv ruskom lideru.

- Stvar nije u tome šta ja mogu da pružim. Moj cilj u bilo kakvim pregovorima je da okončam rat sa Rusijom - rekao je Zelenski u intervjuu za nemački „Bild”, odgovarajući na pitanje da li je spreman da prizna nezavisnost Donbasa i Krima.

- Spreman sam da preduzmem određene korake za okončanje rata. Kompromisi se mogu praviti, ali oni ne smeju značiti izdaju moje zemlje - poručio je ukrajinski predsednik i dodao da bi i druga strana trebalo da bude spremna na kompromise.

Zelenski je ocenio da je to jedini izlaz iz trenutne situacije.

- O detaljima još ne možemo da pričamo. Još uvek nismo imali direktan kontakt između dvojice predsednika. Tek nakon direktnih razgovora dva predsednika možemo okončati ovaj rat - istakao je on.

Lider Kremlja je već rekao da je Moskva otvorena za dijalog sa ukrajinskim vlastima, ali da se nada da će ukrajinski pregovarači zauzeti konstruktivniji pristup u narednoj rundi pregovora.

Analitičari zaključuju da Putin Zelenskog ne smatra odgovarajućim sagovornikom, jer je izbegavao da ozbiljno shvati upozorenja i pozive da spreči eskalaciju sukoba u Donbasu, a i da "kupuje vreme" raznim sredstvima i izjavama.

Skrenuta je pažnja na uzaludnost bilo kakvih pokušaja da se odugovlači pregovarački proces, koji ukrajinske snage bezbednosti koriste za pregrupisavanje svojih snaga i resursa", navodi se i da će tokom planirane sledeće runde pregovora ukrajinski predstavnici pokazati konstruktivniji pristup, "u potpunosti uzimajući u obzir novonastalu realnost, navedeno je.

Predsednik Rusije Vladimir Putin, podsetimo, rekao je i svom turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu u telefonskom razgovoru da bi Moskva zaustavila svoju vojnu operaciju samo ako bi Kijev položio oružje i ispunio ruske zahteve.

Ponovio je da se operacija odvija po planu i rasporedu, i da se nada da će ukrajinska strana konstruktivnije pristupiti pregovorima i "uzeti u obzir realnost na terenu", navodi se u saopštenju Kremlja.

Zato se sadašnji pozivi Zelenskog čine uzaludnim, kao da je "prokockao" priliku.

Autor: redportal.rs

#Ukrajina

#Zelenski

#pregovori

#putin

#rat

#rusija