Skulpture su deo brižljivo skupljane kolekcije u privatnom vlasništvu istoričara umetnosti Vladimira Tomčića

Otvaranje izložbe skulptura čuvenih jugoslovenskih i svetskih vajara 20. veka Dodirni, biće održano 11. marta u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, saopštili su iz Zavoda.

Izložba Dodirni, prilagođena je i slepim i slabovidim osobama, i predstavlja jedinstvenu priliku da se posetioci kroz dodirivanje skulptura upoznaju sa njihovom formom, materijalima i energijom.

Inkluzija predstavlja važnu temu za sve u kulturi, a za Zavod je to jedan od strateških ciljeva projekta koji pokreće temu društvene odgovornosti i otvaranje ka svim članovima zajednice.

Skulpture su deo brižljivo skupljane kolekcije u privatnom vlasništvu gospodina Vladimira Tomčića, istoričara umetnosti i vlasnika kolekcije, koji ovom prilikom želi da ih podeli sa širom javnošću.

Na izložbi su zastupljeni aktovi, portreti, religiozne teme i animalne skulpture, koje pružaju izuzetan estetski i taktilni doživljaj.

Posetioci će biti u prilici da pogledaju i dodirnu replike skulptura vrsnih umetnika poput Ivana Meštrovića, Riste Stijovića, Frane Kršinića, Sretena Stojanovića, Matije Vukovića, Svetozara Radovića, ali i Đorđa de Kirika i Salvadora Dalija.

Autor: Tanjug

#Dodirni

#Galerija Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka

#Izložba skulptura