Bajden naložio podnošenje izveštaja o budućnosti novca

Bajden će naložiti Ministarstvu finansija, Ministarstvu trgovine i drugim ključnim državnim organima da pripreme izveštaje o budućnosti novca i ulozi koju će igrati kriptovalute, dodali su zvaničnici.

Opsežan nadzor nad tržištem kriptovaluta, koje je u novembru dostiglo vrednost od preko 3.000 milijardi dolara, od suštinskog je značaja da se osigura nacionalna bezbednost SAD-a, finansijska stabilnost i američka konkurentnost i da se spreče rastuće pretnje od sajber kriminala, navode Rojtersovi izvori.

Jedna od ključnih mera u izvršnoj uredbi upućuje vladu SAD da proceni potrebnu tehnološku infrastrukturu za potencijalno uvođenje američke "Digitalne valute Centralne banke" (CBDC), odnosno elektronske verzije dolarskih novčanica.

Federalne rezerve su u januaru pokrenule pitanje u Kongresu da li Sjedinjene Države treba da uvedu digitalni dolar, a jedan zvaničnik je tim povodom izjavio da će SAD krenuti napred u razvoj državne elektronske valute, ali pažljivo s obzirom na ulogu dolara kao primarne svetske rezervne valute.

Moramo da budemo veoma, veoma promišljeni prilikom analiza, jer će naše kretanje u tom pravcu imati duboke implikacije za zemlju koja izdaje primarnu svetsku rezervnu valutu, rekao je on.

Devet zemalja u svetu je do sada uvelo digitalne valute centralne banke, a 16 drugih - uključujući Kinu - počelo je razvoj takve digitalne imovine, prema podacima Atlantskog saveta, što je zabrinulo Vašington da bi Peking mogao delom da potisne dolar sa pozicije dominante rezerve svetske valute.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Dolar

#digitalna valuta