Njeni pripadnici su koristili oker pigment u stvaranju malih i oštrih alata od kamena

Naučnici su, na samo 150 kilometara zapadno od Pekinga, otkrili ostatke drevne kulture iz kamenog doba čiji su pripadnici koristili oker pigment u stvaranju malih i oštrih alata od kamena.

Arheološko nalazište, poznato pod imenom Siamabei, omogućava uvid u život homo sapijensa i njihovih sada izumrlih rođaka koji su naseljavali područje pre 40.000 godina.

Novootkriveni lokalitet leži u basenu Nihevan, prirodna depresija u planinskom regionu severne Kine. Arheolozi su pronašli dokaze o drevnoj kulturi oko 2,5 metra ispod površine, gde su zapazili tamni sediment starosti oko 40.000 godina.

Sloj sedimenta u sebi sadrži veliki broj predmeta i ostataka životinja, uključujući i 430 kostiju sisara, fizičke tragove proizvodnje i korišćenja oker pigmenta, alat od kostiju i više od 380 malih oruđa i artefakata napravljenih od kamena.

- Ostaci i predmeti su ostavljeni kada je lokalitet napušten. Na osnovu ovoga možemo da dobijemo živopisnu sliku kako su ljudi živeli pre 40.000 godina - kaže Šiksija Jang, istraživač sa kineske Akademije nauka i Instituta Maks Plank.

Koautor studije Frančesko Deriko sa Univerziteta u Bordou navodi da je otkriće 40.000 godina starog sloja sedimenta sa velikim brojem predmeta bilo veliko iznenađenje.

- Ovo je ujedno i najstarija radionica za proizvodnju oker pigmenta u istočnoj Aziji - a kolekcija sitnih oruđa ukazuje na to da su se njihovi tvorci specijalizovali za proizvodnju alata. Čitavo istraživanje objavljeno je u časopisu Nejčer (Nature).

Autor: redportal.rs

#Kameno doba

#Otkriće

#Peking

#drevna kultura

#kina