Od Evrope traže finansijsku pomoć za brzi prelazak na evropsku mrežu

Baltičke države zaključile su sporazum da se isključe iz ruske mreže napajanja električnom energijom i da se sinhronizuju sa evropskom mrežom pre 2025. godine, izjavila je parlamentarna sekretarka Ministarstva ekonomije Ilze Indrikson na sastanku skupštinske komisije za javne rashode i revizije, prenosi letonski radio-televizijski portal LSM.

Kako je rekla, Letonija se sa Estonijom i Litvanijom saglasila da ne treba odlagati projekat sinhronizacije sa evropskom mrežom do 2025. godine jer se to može učiniti ranije.

- Ministar ekonomije Janis Vitenbergs obratio se Evropi za podršku kako bi se ove odluke brže sprovele - rekla je Indrikson.

Ona je napomenula da će prevremeno isključenje zahtevati dodatna finansijska sredstva, ali da će već sada obezbediti mnogo veću sigurnost u snabdevanju strujom.

Baltičke države, Poljska i Evropska komisija potpisale su 2018. godine u Briselu politički sporazum o sinhronizaciji električnih mreža tri baltičke zemlje sa onima u kontinentalnoj Evropi.

- Očekuje se da će do 2025. godine baltičke zemlje morati konačno da napuste energetski prsten BRELL (Belorusija, Rusija, Estonija, Letonija, Litvanija) i da se povežu na energetski sistem kontinentalne Evrope, što će im omogućiti da ostvare energetsku nezavisnost od Rusije - prenosi portal RIA Novosti.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Baltik