Ruska strana tvrdi da ukrajinske snage ne poštuju primirje i ne puštaju civile

I juče je propala akcija otvaranja humanitarnog koridora iz Marijupolja pošto su se zaraćene strane međusobno optužile za nepoštovanje primirja.

Televizija Ukrajina 24 prikazala je borca puka Nacionalne garde Azov koji je rekao da su ruske i proruske snage koje su opkolile lučki grad od oko 400.000 ljudi nastavile da granatiraju područja koja su bila bezbedna, preneo je Rojters. Međutim, ruski mediji prenose reči predstavnika narodne milicije samoproglašene Donjecke narodne republike Eduarda Basurina da ukrajinska strana ne poštuje prekid vatre.

Rojters tvrdi da su ukrajinske vlasti planirale da iz Marijupolja evakuišu 200.000 ljudi, a da je do juče iz grada izašlo samo oko 300 stanovnika.

Ukrajinski i američki predsednik Vladimir Zelenski i Džozef Bajden su juče pola sata razgovarali preko telefona o tome, kako tvrdi Bela kuća, koje akcije SAD preduzimaju protiv Rusije. Tvrdi se da je Bajden ukazao da njegova administracija pojačava bezbednosnu, humanitarnu i ekonomsku pomoć Ukrajini i blisko sarađuje s Kongresom kako bi obezbedila dodatno finansiranje.

Istovremeno, zamenik britanskog premijera Dominik Rab je juče u intervjuu za Skaj njuz rekao da će sukob u Ukrajini trajati mesecima, ako ne i godinama, dodavši da će zapadni saveznici morati da pokažu "stratešku izdržljivost" kako bi osigurali neuspeh ruskog predsednika Vladimira Putina.

Zelenski je juče objavio da su ruske snage u raketnom napadu u potpunosti uništile civilni aerodrom u Vinici, na zapadu Ukrajine, i da se spremaju da bombarduju Odesu.

- Rakete protiv Odese? To će biti ratni zločin - rekao je Zelenski u televizijskom obraćanju.

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov izjavio je juče tokom redovnog obraćanja medijima da su pripadnici snaga samoproglašenih Luganske i Donjecke narodne republike uspostavili kontrolu nad 11 naseljenih mesta.

- Vojni kontingent LNR, nastavljajući ofanzivu, preuzeo je kontrolu nad naseljenim mestima Rupci, Karpovka, Makejevka, Novolobovka, Lipovskoje, Srednje, Zelena Dolina, Zakabluhovka. Jedinice Oružanih snaga DNR uspostavile su kontrolu nad naseljenim mestima Peredovoje, Karjernoje i Ravnopolje - rekao je Konašenkov.

Kako je naveo, jedinice narodne milicije DNR uspešno napreduju u zapadnim i severozapadnim predgrađima Marijupolja, a stambeno naselje Stari Krim je pod njihovom kontrolom. Oružane snage Rusije preuzele su kontrolu nad naseljenim mestima Prijutnoje, Zavitne-Bažane, Staromlinovka, Oktjabrskoje i Novomajskoje.

U poslednja 24 časa ruska avijacija je u području Kijeva oborila dva helikoptera Mi-8, šest dronova, uključujući Bajraktar TB-2, saopštilo je juče Ministarstvo odbrane Ruske Federacije. Kako su preneli ruski mediji, tokom specijalne operacije uništeno je 69 aviona na zemlji i 24 u vazduhu, 778 tenkova i druge oklopne tehnike.

Autor: redportal.rs

#Civili

#Marijupolj

#Ukrajina

#humanitarni koridori

#rat

#rusija