Biković: FEST je bio oaza slobode

Najbolji film 50. FEST-a je Nitram u režiji Džastina Kurcela, odlučio je međunarodni žiri Glavnog takmičarskog programa kojim je predsedavao glumac Miloš Biković.

Prema Bikovićevim rečima na 50. FEST-u bilo je više sjajnih filmova koji su zaslužili priznanja nego što je bilo nagrada i da je, kakvu god odluku žiri doneo, ona ne bi bila aposlutno pravična.

- Vreme kada se umetnici cenzurišu i zabranjuju je apsurdno, u kome se “mačke” zabranjuju je suludo, a umetnike zabranjivati i cenzurisati je opasno - rekao je Biković i dodao da je FEST ovih desetak dana bio oaza slobode i mogućnosti da se komunicira i govori o čemu je i većina filmova govorila.

Prema obrazloženju žirija, u kome su pored Bikovića većali i Tamara Dragičević, Đerđi Raduli, Argiris Papadimitropulos i Toni Gojanović, nagrađen je film koji se bavi suštinskim i važnim izazovima nedostatka komunikacije među ljudima i razornim nedostatkom ljubavi, stvaranjem jedinstvenog sveta sa izuzetnim likovima i originalnim i autentičnim vizuelnim jezikom”.

Foto: FEST/Predrag Mitić, Dušan Milenković

Prema odluci žirija nagrada za najbolju režiju pripada filmu “Sestre” rediteljke Dine Dume, a nagrađena je za “veštinu vođenja i usmeravanja mladih glumaca i fantastično pripovedanje kroz objektiv” kako navode “film je uspeo da ispriča priču o veoma važnoj društvenoj temi našeg vremena i pokrene dijalog”.

Mlada makedonska rediteljka Dina Duma prilikom uručenja nagrade rekla je da posebno srećna što je pred FEST-ovom publikom jer je njen film “začet” baš u Beogradu, na FEST-u pre četiri godine.

- Ovaj film je nastao kao rezultat saradnje na na ovom festivalu u okviru programa FEST Forward i drago mi je da sam tu posle 4 godine da primim ovu nagradu - rekla je Duma.

Foto: FEST/Predrag Mitić, Dušan Milenković

Počasnog Beogradskog Pobednika za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti dobio je čuveni producent Din Devlin.

Američki producent i scenarista, koji je napisao i producirao velike holivudske hitove “Univerzalni vojnik”, “Zvezdana kapija”, “Dan nezavisnosti”, “Godzila”, “Patriota”, i koji snima u Srbiji brojne američke serije, pri čemu je najveći investitor u filmsku i televizijsku industriju u našoj zemlji.

- Mnogo vam hvala. Kada su mi rekli da ću dobiti ovu nagradu bio sam zaista počastvovan, ali veoma iznenađen. Filmovi i tv serije koje sam tokom svoje karijere radio nisu bili su namenjeni dobijanju nagrada ili kritici, moja ideja je bila da zabavim ljude. Da gledaoci mojih filmova i serija mogu da pobegnu od svega na sat ili dva - rekao je Devlin i naglasio:

- Najveća nagrada u životu bila su mi priznanja običnih ljudi koji su mi govorili šta im znači to što sam radio. Ipak, jedno od najdragocenijih priznanja dobio sam baš u Beogradu. Dok sam ovde radio na filmu “The Deal” i sedeo u restoranu za ručkom prišle su mi mlada devojka i njena majka. Dvadesetogodišnjakinja me je u sred Beograda pitala da li sam je Din Devlin. Bio sam u šoku, ali sam rekao da jesam. I ona i majka su se unervozile , a onda je rekla: “Ne želimo da vam smetamo i da vas prekidamo u ručku, ali želele samo da vam kažemo da je vaša serija “Osveta” veoma važna za nas. Zahvalio sam rekavši da su tu moju seriju nazivali svakako, ali mi niko nije rekao da je važna. Pitao sam zašto je važna, a ona je rekla: ”Kada se vaša serija prikazivala, moja porodica ja smo prolazili kroz teška vremena, ali smo svake se nedelje okupljali uz vašu seriju. Cela porodica, svi, baka, deka, čike, tete, braća, sestre – sedeli smo i gledali seriju zajedno. Tih sat vremena uz televiziju bilo je vreme tokom koga nam se vraćala nada.” To je najupečatljivije priznanje i nagrada koju sam ikad dobio. Ali to su Srbi. Ali to ste vi! - rekao je Devlin pred punom salom Kombank dvorane i dodao:

Foto: FEST/Predrag Mitić, Dušan Milenković

- Protekle 4 godine radio sam ovde nekoliko filmova i serija i počinjem projekat koji će me još dugo zadržati ovde. Zahvalan sam vam na toplini i podršci koju ste mi pružili, zato mi ova nagrada znači više nego što umem da iskažem. Hvala premijeki, Ministrastvu kulture, Filmskom centru Srbije, Gradu Beogradu i naravno, Gradu Beogradu - istakao je Din Devlin.

Beogradski pobednik za najbolji scenario otišao je u ruke Ivana Atala i Jaela Langmana , za film “Optužba” Ivana Atala, prema odluci žirija film “za izuzetno detaljnu analizu na veoma složenu temu i što nam je omogućio se poistovetimo sa različitim likovima bez gubitka tenzije i uravnotežen pogled na ljudsku sposobnost da komunicira sa različitih gledišta”.

Najbolju žensku ulogu na 50 FEST-u ostvarila je Suzana Žuane za ulogu u pomenutom ostvarenju “Optužba” u režiji ivana Atala i to za “za stvaranje bogatog unutrašnjeg sveta na više nego ubedljiv i upečatljiv način”.

Nagradu za najbolju mušku ulogu poneo je Kejleb Landri Džouns za film “Nitram” reditelja Džastina Kurcela i to “za moćan i kompleksan nastup, toliko ubedljiv da je izbrisao liniju između filma i stvarnosti”.

Priznanje je za najbolji debi 50. FEST-a otišlo je u ruke rediteljke Sonje Tarokić za film “Zbornica”.

Kako je žiri naveo priznanje je otišlo “rediteljki koja je bila dovoljno hrabra i smela da smesti toliko različitih likova u jednu prostoriju, istovremeno uspevši da stvori tako originalno ostvarenje, koje može da posluži kao metafora za stanje današnjeg društva”.

Foto: FEST/Predrag Mitić, Dušan Milenković

Tarokić se putem video poruke zahvalila žiriju i FEST-u i na nagradi i na pozivu na beogradski festival. Posebno priznaje 50. FEST-a otišlo je Alekseju Germanu Mlađem za film “Kućni pritvor”.

- Ućutkani, zabranjeni, izolovani i izopšteni pojedinac koji teži svojim idejama i uverenjima i spreman je da zato plati cenu u nepravednom svetu - kaže se u saopštenju žirija.

Međunarodni žiri programa Fest Fokus u sastavu Ljubica Luković, Filip Đurić i Strahinja Madžarević kao najbolji film nagradio je ostvarenje “Svet posle nas” u režiji Lude Bena Salah-Kazana.

Kako žiri navodi reditelj sa “iznenađujućom zrelošću, precizno sprovedenom vizijom, na
duhovit i iskren način uspeva da uhvati duh generacije u svom debitantskom ostvarenju”.

Reditelj Lude Bena Salah-Kazan zahvalio se na nagradi putem videobima i rekao da mu je žao što zbog francuske promocije svog filma nije bio u prilici da dođe na FEST.

Žiri programa Fest Fokus posebno želi da pohvali i istakne film ,,Heroji” reditelja Gorana Nikolića, koji “odiše originalnom i hrabrom vizijom, i može da bude putokaz mladim autorima da se više oslanjaju na svoju ideju nego na produkcijske uslove”.

- Za specijalno priznanje specijalno bih se zahvalio žiriju što autentičnost i beskompromisnost nisu kvaliteti koji su zaboravljeni u ovoj zemlji - rekao reditelj Goran Nikolić i dodao da će najveća nagrada za njegov film biti ako makar i jednu osobu koja želi da se bavi filmom inspiriše da istraje.

Foto: FEST/Predrag Mitić, Dušan Milenković

Nagrada Fedeora za najbolji film u internacionalnoj selekciji otišla je filmu “Optužba” u režiji Ivana Atala.

- Za izvanrednu glumačku izvedbu, vizuelnu atmosferu filmskih slika visokog evropskog standarda i za rediteljsko umeće s kojim je jedna od važnih tema našeg kontinenta spojena sa minijaturnom ljubavnom pričom koja je poprimila epske razmere - naveo je žiri.

- Uvek je jako emotivno kada ste prepoznati i dobijete nagradu u svojoj zemlji i gradu. Posebna je čast da naš film dobije nagradu koja nosi ime osnivača FEST-a i to na jubilarnom 50 Fest-u - rekao je dobitnik Stefan Arsenijević.

Nagrada “Nebojša Đukelić” pripala je filmu “Mrak” reditelja Dušana Milića.

A žiri u sastavu Biljana Srbljanović, Goran Terzić i Dragan Petrović smatra da je film „Mrak“ reditelja Dušana Milića je besprekorna studija žanra, zasnovana na iskonskim ljudskim strahovima od nepoznatog, koji bi se možda mogli prevazići, kad bi postojao društveni napor da se nepoznato upozna”.

- Ovo ostvarenje prevazilazi lokalne, političke i ideološke granice i uspostavlja vezu sa igranim ostvarenjima važnog podžanra iz celokupne istorije filmske umetnosti i time u potpunosti povezuje svevremenu ličnost Nebojše Đukelića, čije ime nosi ova nagrada - kaže se u saopšetnju žirija.

- Iako sam već jednom dobio ovu nagradu za prethodni film počastvovan sam. Nisam lično poznavao Đukelića, ali je ostavio ostavio poseban uticaj na moj rad - istakao je Dušan Milić primajući nagradu.

Ivan Karl gradski sekretar za kulturu i predsednik odbora FEST-a i Jugoslav Pantelić, umetnički direktor FEST-a i direktor Jugosoloveske kinoteke proglasili su 50. FEST zatvorenim.

- Nadamo se da će sledeći 51. FEST biti održan u nekom boljem svetu bez rata i bez boleština i da ćemo se kao kao nekada radovati stoprocentno punim plućima onome što već 50 godina pruža FEST – rekao je Pantelić zahvalivši i žiriju i gostima i publici za još jedan sjajan FEST.

Zavesu na 50. FEST spustio je Simfonijski orkestar RTS-a muzikom čuvenog Džona Vilijamsa uz numere iz filmskih hitova kao što su “Ratovi zvezda”, “Indijana Džons”, “Supermen”, “Hari Poter” i drugih.

Na poslednjem crvenom tepihu 50. FEST-a u Kombank dvorani prodefilovali su glumci Miloš Biković, Tamara Dragičević, Katarina Radivojević, Toni Gojanović, ali i producent Din Devlin, Džonanatan Ingliš, kostimografkinja Ivana Ingliš, reditelj Stefan Arsenijević, reditelj Miloš Stojanović, glumac Frederik Vagner, reditelj Argiris Papadimitropulos i mnogu drugi.

Autor: redportal.rs

#FEST

#biković

#devlin

#nagrade