Ipak nisam pobeđen sve dok ne priznam poraz, a ja ga još ne priznajem.

Pisac i slikar Momčilo Momo Kapor rođen je 8. aprila 1937. u Sarajevu u porodici Gojka i Bojane Kapor. Po izbijanju Drugog svetskog rata oca mu odvode u logor u Nirnberg, a majka je ostala sa njim u Sarajevu. Tokom jednog od granatiranja poginula je Momina majka koja je legla preko njega pa je on tako preživeo.

Diplomirao je slikarstvo 1961. na beogradskoj Akademiji likovnih umetnosti u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića sa prosečnom ocenom 9,9. Momo se ženi Anom Pjerotić 1964. i iz ovog braka rodile su se kćerke Ana Kapor i Jelena Kapor.Po razvodu od Ane Pjerotić venčava se sa Ljiljanom Todorović.

Veliku popularnost kod publike Momo Kapor stiče kroz tekstove Beleške jedne Ane, koje izlaze u časopisu Bazar.  Potom Moma izdaje i druge knjige: I druge pričeFoliranti, Beleške jedne AneProvincijalacAdaZoeOd sedam do tri , Una... Po njegovim scenarijima snimljeno je nekoliko dugometražnih filmova. Bademi s onu stranu smrti, Banket, Valter brani Sarajevo, Džoli džokej, Kraj vikenda, Una i Knjiga žalbi.

Momo Kapor je bio član Senata Republike Srpske i Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske od 1996. Poslednjih godina života bio je redovni kolumnista frankfurtskih Vesti.

Umro je u Beogradu, 3. marta 2010. na Vojnomedicinskoj akademiji, od posledica raka grla. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Momo Kapor citati:

- Traži se jedna polovna nedelja,bez vesti o nesrećama i ratovima! Traže se prijatelji, makar dotrajali, svi oni iščezli, raseljeni, izgubljeni, poženjeni, traže se svi oni što su nas raznosili komad po komad, deo po deo: delove našeg vremena, naše ljubavi, traže se da vrate ljubav.

- Osmehneš li se deci, ona uzvrate osmehom. Osmehneš li se odraslima, oni se pitaju: “Zašto se ovaj smeje".

- Ipak nisam pobeđen sve dok ne priznam poraz, a ja ga još ne priznajem.

IZVOR: YT / RTS Zabava - Zvanični kanal

Autor: Redportal.rs

#Momo Kapor

#knjige

#slikar