Vang je naglasio da je volja kineskog naroda za odbranu suvereniteta države i teritorijalnog integriteta nepokolebljiva

Kina poziva Sjedinjene Države da prestanu sa svim oblicima zvaničnih kontakata s Tajvanom, rekao je juče portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Vang Venbin, komentarišući posetu bivšeg američkog visokog zvaničnika Tajvanu, javlja China Radio International (CRI).

Vang je naglasio da je odlučnost i volja kineskog naroda za odbranu suvereniteta države i teritorijalnog integriteta nepokolebljiva.

- Američki pokušaj slanja bilo koje ličnosti u posetu Tajvanu u znak podrške bio bi uzaludan. Kina poziva SAD da se pridržavaju principa jedne Kine i tri kinesko-američka zajednička saopštenja, da prestanu sa svim oblicima zvaničnih kontakata sa Tajvanom, da obazrivo postupaju sa pitanjima vezanim za Tajvan, kako ne bi dodatno potkopavale celokupnu sliku kinesko-američkih odnosa i mir i stabilnost u regionu - upozorio je portparol.

Reagovanje kineskog MSP dolazi neposredno nakon što je američki razarač Ralf Džonson plovio kroz Tajvanski moreuz, što vlasti ove zemlje smatraju za provokaciju.

Odgovarajući na pitanje o ovom potezu mornarice SAD, Vang je rekao da će ovakav gest samo dodatno ubrzati propast separatističkih snaga na Tajvanu i da će SAD na kraju platiti ceh za svoj riskantni potez.

- Ukoliko SAD pokušaju da ovim potezom prete Kini, onda želimo s ozbiljnošću da obavestimo SAD da pred čeličnim Velikim zidom koji čine 1,4 milijarde Kineza, vojna pretnja u bilo kom obliku izgledala bi samo kao čelični otpad - zaključio je portparol Vang.

IZVOR: FB / @crisrpski

Autor: CRI/redportal.rs

#China Radio International

#Ralf Džonson

#SAD

#Tajvan

#Vang Venbin

#kina

#razarač