U Beogradu danas je nastavljen drugostepeni glavni pretres u postupku protiv Darka Šarića

Pred Apelacionim sudom u Beogradu danas je nastavljen drugostepeni glavni pretres u postupku protiv Darka Šarića i još desetak optuženih, kojima se na teret stavlja trgovina narkoticima iz Južne Amerike.

Ukinutom prvostepenom presudom, Pljevljak je bio osuđen na 15 godina zatvora. U zgradu Specijalnog suda u Beogradu, gde se održava proces, Darko je stigao u društvu rođenog brata Duška.

Danas su advokati izneli niz predloga kojima traže da sud izdvoji određene dokaze iz spisa, a najveći broj se odnosi na naredbe o prisluškivanim razgovorima, koje su, prema njihovom mišjenju pribavljene na nezakonit način. Pored toga tražili su i neposredno saslušanje devetorice okrivljenih, koji su ranije sa Tužilaštvom za organizovani kriminal sklopili sporazume o priznanju krivice, koje je sud prihvatio i na osnovu kojih su oni pravosnažno osuđeni. Neki su predložili i da te presude budu izuzete iz spisa kao dokazi.

- Interesantno je da su na bazi njihovih iskaza ovde osuđeni ljudi, protiv kojih se sada vodi postupak. Kazne koje su dobili prvostepenom presudom, a koje su zasnovane na tim iskazima, prevelike su, a da mi nismo čuli šta su ti što su sklopili sporazume rekli. Treba da čujemo od njih,kakva je uloga ljudi koji ovde sede - rekao je jedan od Šarićevih branilaca, advokat Radoslav Baćović.

Branioci su zatražili i da petočlano veće Apelacionog suda pozove i sasluša trojicu svedoka saradnika, Nebojšu Joksovića, Radana Adamovića i Draška Vukovića. Kako su istakli, Adamović i Vuković ni jednom rečju nisu teretili Šarića, a pored toga traže i da se suoče sa Joksovićem, koji je pred prvostepenim sudom govorio suprotno od njih. 

Advokat Marko Kljajević, branilac Gorana Sokovića, koji je u bekstvu, tražio je da se u odnosu na njegovog klijenta odbaci optužnica. Ovaj predlog obrazložio je činjenicom da je Soković crnogorski državljanin i da se, kako je kazao, samim tim protiv njega ne može voditi postupak u odsustvu.

Velislav Milutinović, branilac Rodoljuba Radulovića, koji je u bekstvu, osporio je nadležnost suda u vođenju postupka, ističući da sud u Beogradu ne može da sudi za dela koja su navodno počinjena u inostranstvu. 

Sa druge strane, zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić, kazao je da je odbrana inicirala da se sada raspravlja o dopuni postupka.

- Svi predlozi odbrane su neosnovani i protivim se njihovom izvođenju. Takođe, moram da ponovim i da su svi dokazi koji su u spisima pribavljeni su na zakonit način - naveo je Ivanić. - Protivim se predlogu za saslušanje svedoka saradnika, kao i da se kao svedoci ispitaju okrivljeni koji su sklopili sporazume o priznanju krivice.

Odluku o predlozima, sudsko veće će saopštiti u petak, za kada je zakazan nastavak pretresa.

Autor: novosti.rs

#Darko Šarić

#Suđenje

#UBISTVO

#sud