Čelo konvoja na samo nekoliko kilometara od ukrajinske prestonice

Sukob u Ukrajini je započeo svoj šesti dan. Kako prenosi portal Mondo zabrinjavajuće satelitske fotografije ruskih vojnih konvoja šokirale su svet.

Stotine tenkova, borbenih i logističkih vozila u konvoju čija se dužina procenjuje na čak 65 kilometara dolaze iz Belorusije. Puti i most u černobilju, kao i druge saobraćajnice zapadno od Kijeva, završavaju se u toj zemlji. Međutim analitičari smatraju da je celom svetu promaklo nešto što se pre samo nekoliko nedelja dešavalo u toj zemlji.

Naime Rusija je pre više nedelja počela da gomila svoje snage u Belorusiji, i to pred nosem celom svetu. Rusija i Belorusija najavile su pre nekoliko nedelja zajedničke vojne vežbe. Ali po završetku manevara savezničkih vojski, ruske trupe nisu otišle kući.

Satelitski snimci kao i video klipovi sa društvenih mreža još uvek nisu potvđeni, ali kako se vidi ruske trupe se pojavljuju od Bresta na istoku pa sve do Gomelja na zapadu. U vazduhoplovnim bazama, gradovima, pa čak i po poljanama upo Belorusiji.

IZVOR: YouTube / Fox News

Snimci su pokazali da je ruska vojska izgradila pontonski most preko reke Pripjat u široj zoni isključenja Černobilja, koja obuhvata delove Ukrajine i Belorusije. Kako su preneli novinari CNN :

Sama veličina masivnog konvoja govori nam o snazi ruske vojske, ali i aktivnostima Belorusije koja podržava i pomaže invaziju, čime snosi i deo odgovornosti. Takve vojne snage ne bi mogle da budu okupljene na jednom mestu bez dozvole i pomoći Belorusije.

Autor: mondo.rs

#40 kilometara

#Invazija

#Kijev

#Prestonica

#Ruska vojska

#Ukrajina

#Vladimir Putin

#kolona

#napad

#rat

#rusija

#specijalna operacija