Entitet Federacija BiH 1. mart proslavlja kao državni praznik, Dan nezavisnosti BiH.

Sukobi na prostoru Bosne i Hercegovine eskaliralii su ubistvom srpskog svata Nikole Gardovića ispred Stare crkve na Baščaršiji.

Iako je 1. marta 1992. bio drugi dan referenduma o eventualnoj nezavisnosti Bosne i Hercegovine od SFRJ, netrpeljivost od strane muslimana je bila sve vidljivija, a svadba u centru Sarajeva je dodatno iziritirala, kako kažu, muslimane u Sarajevu.

Foto: balkans.aljazeera.net/o

Kriminalaci Ramiz Delalić zvani Ćelo, Suad Šabanović, Muhamed Švrakić, sina osnivača Zelenih beretki Emina Švrakića i Taib Torlaković učestovali su u napadu na svatovsku kolonu.

IZVOR: YT / acko82

Provokacije su eskalirale u porti crkve u Novom Sarajevu, jer su svatovi bili izloženi psovkama, pretnjama i povicima: „Šta ćete vi ovde? Nije ovo Srbija! Idite u Srbiju!“. Nikola Gardović je pokušao da odbrani svatove rečima: "Šta to činite? Ne kvarite mi veselje, sram vas bilo!"

Delalić je pokušao Nikoli Gardoviću da oduzme srpsku zastavu nakon čega je došlo do tuče. Ramiz Delalić je tada izvadio pištolj i ubio Gardovića, a sveštenik SPC i Radenko Mirović je ranjen. Iako je došlo do ubistva Delalić i ostale ubice nisu uspele da otmu zastavu.

Ni danas, 30 godina posle niko nije odgovarao za ubistvo Nikole Gardovića, a entitet Federacija BiH 1. mart proslavlja kao državni praznik, Dan nezavisnosti BiH.

Autor: Redportal.rs

#UBISTVO

#nikola gardovic

#svatovi