Održana svečana tribina u Skupštini grada Beograda

Jubilarna 30. godišnjica donošenja prvog Ustava Republike Srpske obeležena je večeras tribinom u Skupštini grada Beograda u prisustvu visokih zvanica Srbije i Republike Srpske.

Održavanje tribine je organizovalo Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, a šef Predstavništva Mlađen Cicović je naveo da se, osim tribinom, važan jubilej ove godine obeležava i prigodnom TV emisijom koja se emituje u Republici Srpskoj i Srbiji, kao i objavljivanjem knjige "Republika Srpska država po Dejtonskom sporazumu".

Cicović je naglasio da su i danas posle 30 godina Srbi dosledni legalisti, čuvari Ustava i ustavnog poretka i kao što su devedesetih godina prošlog veka branili Ustav SR BiH i Ustav Jugoslavije, tako sada Republika Srpska i Srbi brane svoju ustavnu poziciju u dejtonskoj strukturi BiH i Ustav dejtonske BiH.

Čestitajući Republici Srpskoj veliki praznik, predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić je ocenio da je donošenje Ustava Republike Srpske 28. februara 1992. godine, za srpski narod u BiH jedan od najvažnijih koraka u očuvanju njegovog identiteta i njegovih prava.

- Niko ne bi trebalo da se plaši dobrih odnosa i saradnje Srbije i RS već bi samo Srbija i Republika Srpska trebalo da se plaše da im veze ne oslabe i da rade tako da se to ne dogodi - rekao je Dačić.

Dodao je da ako neke zemlje sa hiljadu kilometara razdaljine kažu da je napad na drugi entitet u BiH, napad i na njih, onda i Srbija može da kaže da je svaki napad na Republiku Srpsku, napad na Srbiju i srpski narod.

Predsednik Skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović je ocenio da je ovo veliki dan za Republiku Srpsku i ceo srpski narod.

Podsetio je da je donošenje ustava proizašlo iz deklaracije o proglašenje RS a osnovni ciljevi deklaracije su, prema njegovim rečima ugrađeni u preambulu tog ustava, kao novog i originalnog dokumenta kojim je RS definisana kao suverena država srpskog naroda na prostoru bivše republike Bosne i Hercegovine.

Istakao je da je Skupština RS donošenjem ustava definisana kao narodna odnosno kao ustavotvorna i zakonodavna institucija prvo Srpske republike BiH a kasnije Republike Srpske.

Iz sekretarijata za informisanje Grada Beograda je saopšteno da je tribini prisustvovao i pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović.

Mladenović je za Beoinfo istakao da je očuvanje Republike Srpske jedan od najviših prioriteta Republike Srbije i srpskog naroda.

- Trideset godina za nama govori koliko je bilo neophodno da srpski narod kroz Republiku Srpsku ostvari svoja prava u Bosni i Hercegovini. Republika Srpska je dragocena i zato moramo da je čuvamo i negujemo, a sa druge strane i povezujemo naše gradove i opštine sa obe strane Drine - istakao je Mladenović za Beoinfo.

Na tribini, na kojoj su učestvovali intelektualci, raniji političari i dobri poznavaoci prilika u Republici Srpskoj, između ostalih Darko Tanasković, Živadin Jovanović, Nenad Kecmanović, Radomir Lukić, Aleksandar Pavić, Predrag Ćeranić, Željko Budimir i drugi, ukazano je na značaj osnivanja Republike Srpske, na njenu 30. godišnju istoriju koja bi se, kako je rečeno mogla posmatrati i kao istorija borbe za ustavnost i zakonitost.

Bilo je reči i o njenom sadašnjem trenutku, kada je RS, kao i mnogo puta ranije izložena pritiscima i ukazano da se i svetlu najnovijih dešavanja oko Ukrajine i Rusije mogu očekivati i dalji pritisci.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Republika Srpska