Koliko je poznato, radi se o avionima iz vremena Varšavskog pakta

Evropska unija pozitivno je odgovorili na zahtev Ukrajine za pomoć u naoružanju. Šta više, EU će prema najavama Kijevu poslati i borbene avione.

Koliko je poznato, radi se o avionima iz vremena Varšavskog pakta. To su avioni tipa MiG 29 koje mogu da obezbede Bugarska, Poljska i Slovačka. Možda nešto na raspolaganju imaju i Mađarska i Češka ali pitanje je u kakvom stanju su te letelice.

Što se tiče Migova, Poljska ima 23 takva aviona, Slovačka 11, a Bugarska 16. Bugarska i Poljska u naoružanju imaju i Suhoje Su-24, odnosno Su-22 na kojima bi ukrajinski piloti mogli da lete.

Čak i da Evropska unija stvarno  isporuči avione Ukrajini, pitanje je šta bi oni promenili na ratištu. Pomenuti avioni su starije varijante koji nisu dorasli poslednjim generacijama ruskih lovaca. Osim toga, postavlja se pitanje radarske slike iznad Ukrajine. Rusi su u prvom naletu gađali upravo aerodrome i sisteme protivvazdušne odbrane sa radarima. Ukrajinci na zastarelim avionima bi praktično leteli na slepo, bez navođenja sa zemlje. Možda bi tu rupu mogli da popune radari iz Poljske, Mađarske, Rumunije, Slovačke.  Ili američki AVAKS-i.

Bez obzira što najave o isporuci aviona dolazi sa najviših adresa EU, ipak će biti da je to samo ideja bez realnog osnova. Ako se i zanemare tehnički aspekti funkcionalnosti tih letelica,  mnogo je veći problem aerodroma gde bi oni bazirali. Ukrajinci trenutno imaju svega nekoliko letelišta na krajnjem zapadu zemlje,  koja su skrajnuta od borbi na kopnu. To su, između ostalog, velika baza u Žitomiru, zatim Ivano Frantivšk, Starokostijanjtiv  i Lavov.  Neki od tih aerodroma su već u prvim časovima Ruske intervencije gađani krstarećim raketama tako da je pitanje koliko su i oni upotrebljivi.

Autor: redportal.rs

#EU

#Pomoć

#Ukrajina

#avioni

#rat