Moskva ima drugi po veličini arsenal nuklearnog oružja na svetu i ogromnu zalihu balističkih projektila koji čine okosnicu njenih snaga za odvraćanje.

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je vojnoj komandi da stavi snage za nuklearno odvraćanje u stanje visoke pripravnosti "nakon agresivnih izjava zemalja NATO-a", prenosi Rojters.

IZVOR: TW / Amichai Stein

- Zapadne zemlje ne samo da preduzimaju neprijateljske ekonomske akcije protiv naše zemlje, već i lideri glavnih zemalja NATO-a daju agresivne izjave o našoj zemlji - rekao je Putin.

IZVOR: TW / max seddon

- Zato naređujem da se ruske snage za odvraćanje prebace na poseban režim borbene gotovosti - rekao je on.

Naređenje, koje je objavila agencija TASS, doneto je na sastanku Putina, ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerija Gerasimova.

Nije odmah jasno šta je podrazumevao pod tim „posebnim režinom borbene gotovosti”.

Putin je upozorio strane zemlje da se ne mešaju u njegovu tekuću invaziju na Ukrajinu, rekavši da bi to moglo da dovede do „posledica koje nikada nisu videli“.

On je postavio protivvazdušne rakete i druge napredne raketne sisteme u Belorusiji i rasporedio svoju flotu u Crno more u nastojanju da spreči zapadnu intervenciju u Ukrajini.

Ruska invazija ostavila je stotine mrtvih. Rusija je pokrenula raketne napade na zgrade u Kijevu, Harkovu i drugim većim ukrajinskim gradovima jer preti sveobuhvatnim napadom koji nije viđen još od vremena Drugog svetskog rata.

Moskva ima drugi po veličini arsenal nuklearnog oružja na svetu i ogromnu zalihu balističkih projektila koji čine okosnicu njenih snaga za odvraćanje.

Naredba predsednika Rusije Vladimira Putina da se ruske snage odvraćanja, koje uključuju nuklearno oružje, stave u stanje posebne borbene gotovosti je neprihvatljiva eskalacija, izjavila je danas ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild.

"To znači da predsednik Putin nastavlja da eskalira ovaj rat na način koji je potpuno neprihvatljiv i da moramo da nastavimo da zaustavljamo njegove akcije na najsnažniji mogući način", rekla je Tomas-Grinfildova u intervjuu za Si-Bi-Es, preneo je Rojters.

Autor: redportal.rs

#Rusija i Ukrajina

#Sukob u Ukrajini

#Vladimir Putin

#rat u ukrajini