Legendarni Luk Skajvoker potvrdio ono što obožavaoci filma znaju otpočetka

Ukoliko ste obožavalac Zvezdanih ratova sigurno znate o čemu se radi, ali ako niste treba vam mali uvod u ovu vest. Naime, krajem sedamdesetih je snimljen prvi film ove planetarno poznate franšize (danas poznat kao Epizoda 4) u kom je svet prvi put pratio nevolje mladog i naivnog, ali talentovanog pilota Luka Skajvokera, robota C3PO i R2D2, ali i švercera Hana Sola koji je davao utisak nezgodnog, ali donekle pravdoljubivog lika.

U tom prvom filmu, prilikom susreta sa čovekom (zapravo rodijancem, ali da ne komplikujemo) koji je poslat da ga dovede živa il mrtva, Han Solo (kog je tumačio maestralni Harison Ford) prvi je potegao pištolj i ubio ga na mestu.

To samo po sebi nije bio neki problem, da Lukas nije u novoj verziji filma koja je izbačena devedesetih godina nije tu scenu potpuno izmenio tako da je ispalo da je Grido (taj rodijanac) prvi pucao u Sola ali da ga je promašio. Naravno, to ne samo da je ispalo glupo zbog ove svojevrsne revizije istorije već i zato jer je ispalo da je ovaj iskusni lovac na ucenjene glave promašio čoveka koji je sedeo na metar od njega.

IZVOR: YT / skip3579

Ipak, Lukas je ostao tvrdoglav u svojoj nameri da od Sola napravi dosta obzirnijeg lika nego što je bio u izvornoj verziji filma, ali su se obožavaoci razbesneli tako da već više od 20 godina traje rasprava da li Han jeste li ili nije pucao prvi zaista.

Danas je, međutim, došlo do novog komešanja jer je voditelj Džejk Teper u tvitu ponovo podsetio na to šta se stvarno desilo.

IZVOR: TW / @jaketapper

- Pre no što ova stvar postane politička, dopustite mi da podsetim na činjenicu da ne samo da je Han pucao prvi, već Grido nije ni pucao drugi jer je Han bio jedini koji jeste pucao. Nije da žalim Grida ali tako se desilo - napisao je on u tvitu.

Možda na ovo niko ne bi obratio pažnju da se nije javio Mark Hamil (glumac koji je tumačio Luka Skajvojera) rekavši, pomalo ironično, da se ljudi uvek mogu uzdati u Džejka kad su u pitanju udarne vesti. Na to je Teper odgovorio u maniru konzervativne škole istoričara.

- To je bilo davno, ali revizionisti rade punom parom - primetio je on.

Hamil se sa ovim u pozpunosti složio.

Hvala ti što uvek govoriš kakve stvari zaista jesu - napisao je u svom tvitu bivši Skajvoker.

Istina, u filmu Luk nije bio prisutan u trenutku obračuna Sola i Grida, ali redakcija ipak smatra da je ovim slučaj zaključen, jer se radi praktično o posrednom svedoku celog događaja.

IZVOR: TW / @HamillHimself

IZVOR: TW / @jaketapper

IZVOR: TW / @HamillHimself

Autor: redportal.rs

#han solo je pucao prvi

#luk skajvoker

#star wars

#zvezdani ratovi