Kijev, na čelu sa Vladimirom Zelenskim, vratio se ratnoj retorici i učino je sve da uništi Minske sporazume, istakao je on

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja poručio je na sednici Saveta bezbednosti o situaciji u Ukrajini da je od ključnog značaja usredsrediti se na to kako izbeći rat i primorati Kijev da prekine napade na LNR i DNR.

Kijev, na čelu sa Vladimirom Zelenskim, vratio se ratnoj retorici i učino je sve da uništi Minske sporazume, istakao je on. Donbas se nalazi na pragu nove ukrajinske vojne avanture kao što je to bilo 2014-2015. godine. Moskva to ne može da dozvoli i zato je doneta odluka o priznavanju DNR i LNR.

- Rusija je otvorena za dijalog ali da neće dopustiti novi masakr u Donbasu - upozorio je Nebenzja.

Prema njegovim rečima, Zapad bez ustručavanja "pumpa" Ukrajinu naoružanjem i prebacuje instruktore.

- Podižući još pre nekoliko nedelja neosnovanu paniku oko navodne neminovne invazije Rusije, naše zapadne kolege su bez ustručavanja punile tu zemlju naoružanjem, slali instruktore, faktički podstičući Ukrajince, koji su na kontakt liniji rasporedili kontingent od 120.000 vojnika, na oružane provokacije protiv Donbasa - ukazao je ruski ambasador.

Zapad mora da obuzda militarističke planove Kijeva, upozorio je on.

- Pozivam kolege da ostave emocije po strani i da ne otežavaju dodatno situaciju. Niko izuzev vas ne može da obuzda militarističke planove Kijeva i primora ga da prekine napade i provokacije protiv DNR i LNR, koji u novim uslovima mogu imati posebno opasne posledice - istakao je Nebenzja.

Kako je rekao, priznavanje DNR i LNR ne utiče na sastav strana potpisnica Minskih sporazuma, jer Rusija to nije.

Autor: redportal.rs

#Donbas

#UN

#Vasilij Nebenzja

#ruski ambasador