Investirano je 20,2 milijarde dinara

NIS grupa je u 2021. ostvarila neto dobit od 21 milijarde dinara i investirala 20,2 milijarde dinara, objavila je kompanija.

Pokazatelj EBITDA (profita pre nego što se oduzme kamata, porez na dobit i amortizacija) u izveštajnom periodu iznosi 53,2 milijarde dinara, što je 3,4 puta bolji rezultat od ostvarenog godinu dana ranije, saopštio je NIS.

Takođe, u saopštenju se ističe da je NIS prošle godine značajno unapredio rezultate poslovanja.

Foto: nis.rs/NZ

Zahvaljujući čvrstoj finansijskoj disciplini i fokusiranosti na prioritetne razvojne projekte, uz povoljnije tržišne uslove, NIS grupa je u 2021. godini značajno unapredila finansijske i operativne rezultate u poređenju sa prethodnom godinom.

Neto dobit NIS grupe u prošloj godini iznosila je 21 milijardu dinara, dok je u 2020, usled posledica pandemije korona virusa, zabeležen gubitak od 7,6 milijardi dinara.

U razvojne projekte tokom 2021. godine investirano je 20,2 milijarde dinara.

Obaveze NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda iznose 217,8 milijardi dinara, što je 21 odsto više u odnosu na obaveze iz 2020. godine.

Prosečna cena nafte tipa Brent Dtd u izveštajnom periodu bila je 70,7 dolara po barelu, odnosno 70 odsto više nego godinu dana ranije.

NIS grupa je u 2021. godini, takođe, ostvarila značajne operativne rezultate.

Ukupno je proizvedeno 1,194 miliona uslovnih tona nafte i gasa, a ukupno je u rad pušteno više od 40 razradnih i istražnih bušotina u Srbiji i Rumuniji.

U Rafineriji nafte Pančevo prerađeno je 3,945 miliona tona nafte i poluproizvoda, što je devet odsto više nego u 2020. godini, ali i najveći obim prerade od 2009. godine.

Rekordni rezultati ostvareni su i u oblasti prometa, jer je ukupno prodato 4,031 miliona tona naftnih derivata, što je 14 odsto više nego godinu dana ranije.

Uz rast maloprodaje i izvoza, NIS je nastavio modernizaciju maloprodajne mreže i u 2021. godini otvorio 10 novih i rekonstruisanih objekata u Srbiji, među kojima i prvu benzinsku stanicu na novom auto-putu Miloš Veliki.

Foto: Blic

U oblasti energetike nastavljena je izgradnja Termoelektrane-toplane Pančevo čije se puštanje u rad očekuje tokom 2022. godine.

Predstavnici NIS-a, Ministarstva privrede Vlade Srbije i HIP Petrohemije krajem 2021. potpisali su Ugovor o strateškom partnerstvu u skladu sa kojim će NIS povećati vlasnički udeo u HIP Petrohemiji na 90 odsto osnovnog kapitala uz obavezu novčane dokapitalizacije u visini od 150 miliona evra i izgradnje postrojenja za proizvodnju polipropilena kapaciteta od najmanje 140.000 tona godišnje u roku od šest godina.

Značajno je unapređena i bezbednost na radu, a indikator povreda sa izgubljenim danima (LTIF) smanjen je 10 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Zaštita životne sredine bila je prioritet za NIS i u 2021. godini, pa je u ekološke projekte investirano više od 355 miliona dinara.

NIS je i tokom prošle godine snažno podržao razvoj zajednice i u društveno odgovorne projekte i podršku profesionalnom sportu uložio više od 315 miliona dinara.

Od toga je 107,5 miliona dinara namenjeno realizaciji projekata zaštite životne sredine koji će unaprediti ekološku sliku u 12 partnerskih opština i gradova, učesnika programa Zajednici zajedno.

- Iza nas je veoma izazovan period u kom smo očuvali stabilnost NIS-a, ali i uspeli da proširimo poslovanje na oblast petrohemije. Uspešno sprovođenje Ugovora o strateškom partnerstvu sa HIP Petrohemijom i Vladom Srbije za nas ostaje prioritet i u narednim godinama. Domaćinsko poslovanje omogućava nam da mirnije planiramo dalju modernizaciju svih segmenata biznisa i u 2022. godini planiramo investicije u iznosu od 25 milijardi dinara - rekao je generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev.

Međutim, tržište je i dalje, kako kaže, nestabilno, pa je neophodno da nastave sa sprovođenjem poslovnog modela koji se pokazao uspešnim u kriznom periodu.

- To znači snažnu finansijsku disciplinu, fokusiranost na ključne projekte, stalni profesionalni razvoj naših zaposlenih i doprinos boljitku šire zajednice - zaključio je Tjurdenjev.

Autor: Tanjug

#Investicije

#neto dobit

#nis