Njen Instagram profil cancer.influencer danas je motivacija, snaga i nada svima koji boluju od teških bolesti

Često se kaže da je ljubav ona činjenica koja stvari u univerzumu održava u životu. Kada god se točak života pregreje, kada u nama proradi ono najgore ili nam se nametnu nerešive prepreke, ljubav se javi kao univerzalno rešenje problema. Bilo da je ona sama rešenje, bilo da nam pokazuje put gde je rešenje.

Sa takvim razmišljanjima i započinjemo intervju sa Nastasjom Nedimović, devojkom iz Novog Sada koja se u svom životu susrela sa, za nju u tom trenutku, životno ugrožavajućim i nerešivim problemom – multipli mijelomom ili hroničnim i neizlečivim rakom koštane srži. Njen život i savete možete pratiti na Instagram profilu cancel.influencer. 💖

I ona je pobedila. A ovo je njena priča.

Na početku nas je zanimalo da nam sama, ukratko, objasni problem sa kojim se suočila.

U pitanju je rak koštane srži – multipli mijelom (hronični neizlečivi rak). Za ovu vrstu kancera karakteristična je pojava jake anemije, kao i takozvanih lezija (rupa u kostima) zbog kojih pacijent dobija prelome. Ja sam u drugoj trudnoći imala prelome 2 pršljena, nekoliko rebara i grudne kosti.
View this post on Instagram

A post shared by Nastasja Nedimovic (@cancer.influencer)

IZVOR: IG / cancer.influencer

Kada si saznala za bolest, šta ti je bila prva misao?

Za bolest sam saznala u šok-sobi dan nakon porođaja, koji je obavljen 2 meseca pre termina, dok sam bila nepokretna, carskim rezom. Dijagnozu su mi saopštili brat Viktor i suprug Nemanja, koji su se trudili da mi predstave sve kao nešto sa čim se živi. Prva misao koja mi je pala na pamet bila su upravo moja deca, tek rođena beba Vuk, koji je već bio ugroženog zdravlja zbog prevremenog rođenja, kao i čerka Nia, koja je u tom momentu imala godinu i po dana. Činjenica da MORAM ostati kraj njih i ozdraviti dala mi je neverovatnu snagu i volju da nastavim dalje i ozdravim.

Kada osoba sazna da je teško bolesna, to je veliki šok. Kako si se ti izborila sa time?

Ogromna vera u sebe i svoju pobedu, zatim svoje porodice i bližih prijatelja dala mi je vetar u leđa. To mi je bio izvor energije koji me je gurao napred. Od prvog dana bila sam fokusirana na budućnost i svoj oporavak. Nisam želela da gledam nazad i da se sažaljevam. Želela sam da delam, da krenem u akciju i da dam sve od sebe kako bih ubrzala svoj oporavak. Trening uma i tela bila je moja oaza u bolnici.

Kada si se osećala loše, šta je to što te je održalo da se boriš?

Ogromna volja i želja za životom, kao i povratak kući svojoj deci i suprugu bio je glavni pokretač moje borbe.
View this post on Instagram

A post shared by Nastasja Nedimovic (@cancer.influencer)

IZVOR: IG / cancer.influencer

Koja je uloga samosažaljenja u toku borbe protiv bolesti i kako se boriti protiv toga?

Samosažaljenje može samo usporiti i nazadovati naš oporavak. Taj proces predstavlja samo gubljenje dragocene energije i vremena kojeg zaista imamo malo. Ukoliko sami ne možemo da se izborimo sa tim, potrebno je da neko iz naše bliže okoline odlučnije reaguje i spreči nas da preteramo. Na neki način mora dopreti do nas i trgnuti nas iz bunila. Na kraju možemo samo biti zahvalni toj osobi koja nas je izvukla iz začaranog kruga samosažaljenja.

Koja je uloga sažaljenja drugih prema tebi i kako se boriti protiv toga?

Ni u jednom momentu nisam osetila da me neko žali. Mislim da je prvi korak sprečavanje toga da se prvo mi sami ne sažaljevamo, pa nas tako neće gledati ni drugi. Ukoliko pokažemo čeličnu volju, odlučnost, trud, snagu uma, samodisciplinu na svim poljima, tek tada možemo inspirisati i motivisati druge da se i oni sami malo više potrude na bilo kom životnom polju.
View this post on Instagram

A post shared by Nastasja Nedimovic (@cancer.influencer)

IZVOR: IG / cancer.influencer

Kakva je tvoja uloga u davanju motiva tvojoj porodici da na tvoju bolest ne gledaju tragično, pokazujući želju da se boriš i nadu da će sve biti dobro?

Moja odlučnost da budem zdrava, borbenost i večita istrajnost je ono što njima pruža sigurnost da ću biti dobro, da zaista JESAM dobro. Znaju da sam na sve spremna samo da budem zdrava. Pružam im primer na svim životnim poljima, vodeći potpuno zdrav životni stil koji i oni sami primenjuju. Od dece ne krijem ništa, uvek se trudim da odgovorim na njihova radoznala pitanja, ali da to bude u skladu sa njihovim uzrastom.

Da li i kako se boriti protiv guglanja o bolesti?

Mislim da smo svi bar jednom guglali svoju dijagnozu ili nešto u vezi sa svojim trenutnim stanjem, te naučili lekciju, da bi po gospodinu Guglu svi trebalo sada da budemo pod zemljom 🤣 Šalu na stranu, zaista bi trebalo da se kontrolišemo u tom smislu, ali ako baš ne možemo da dočekamo, potrebno je zamoliti blisku osobu da to uradi pred nama i „obradi” informacije u svojoj glavi, pa nam prepriča ukratko i zamoli da sačekamo pregled i kontrolu svog doktora.

Kako je izgledao prvi osećaj kada si shvatila da si pobedila bolest?

To je osećaj neverovatne slobode, osećaj da ponovo dišemo, letimo, da smo ponovo rođeni. Teško je pretočiti te emocije u prave reči. Samo onaj ko je bio teško bolestan i ozdravi može da razume taj osećaj u svojoj duši.

Kako si provela prvi dan kada si shvatila da si pobedila bolest?

U prirodi, u parku, sa svojom decom i suprugom, uživajući u poklonu novog života koji sam dobila od Univerzuma.
View this post on Instagram

A post shared by Nastasja Nedimovic (@cancer.influencer)

IZVOR: IG / cancer.influencer

Koliko i kako si sama istraživala o ishrani i načinima izlečenja i kako je nastala tvoja knjiga?

Suprug je moja stena koja se bavila istraživanjem od prvog momenta saznanja moje dijagnoze. Poslednjih 5 godina zajedničkim snagama istražujemo sve o zdravom životnom stilu – čitamo naučne radove, gledamo razne podkastove stručnjaka, profesora i naučnika sa raznih univerziteta i klinika, čitamo forume kako bismo spoznali i lična iskustva ljudi, čitamo knjige i tako dalje.
Moja knjiga je nastala vrlo spontano, kada sam nailazeći na recepte, počela da shvatam da, menjajući ih i prilagođavajući sebi i svojim potrebama, i dalje mogu da uživam u pripremi hrane i njenim ukusima i blagodetima, samo na zdraviji način. Recepte sam počela deliti sa svojim pratiocima na svom Instagram profilu cancer.influencer i nailazila na oduševljenje koje je bilo propraćeno komentarima, poput toga da treba knjigu da napišem i njima olakšam time što će svi recepti biti na jednom mestu.
Mic po mic, odluka je pala, pripremala sam obroke, kuvala i uživala, fotografisala obroke, sela za kompjuter i sama kreirala izgled i dizajn knjige, kao i tekst. Celu knjigu „Imunomania – više od kuvara od A do Š” kreirala sam sama i veoma sam ponosna na nju. Knjiga sadrži preko 140 recepata za 30 dana zdravih i izbalansiranih obroka za podizanje i očuvanje imuniteta, kao i savete za zdraviju kuhinju i zdrav odnos prema hrani.
View this post on Instagram

A post shared by Nastasja Nedimovic (@cancer.influencer)

IZVOR: IG / cancer.influencer

Koliko tvoj Instagram profil daje nadu ljudima koji su u sličnoj situaciji i šta si shvatila da je njegova najveća prednost?

Smatram, po porukama i utiscima svojih pratioca, da im je moj profil od izuzetnog značaja. Kažu da ulaze na profil čak i do nekoliko puta dnevno kako bi pročitali određene tekstove i skupili snagu, motivisali se i inspirisali za taj dan. To u meni budi neverovatne emocije i ogroman osećaj ispunjenosti. A prednost profila cancer.influencer je upravo taj da na njemu nema mesta negativnim komentarima i zlobe. To je virtuelno mesto, mogu slobodno reći i zajednica ljudi koji se međusobno bodre, podržavaju, pomažu i razmenjuju savete i iskustva.

Tvoj opšti savet svima koji se nađu u sličnoj situaciji?

Bilo ko da se nađe u ovakvoj teškoj životnoj situaciji, ili sličnoj, poručujem da treba da znaju da uvek postoji izlaz i da odustajanje ne sme da bude opcija. Nekad je put do tog izlaza težak, trnovit i dugotrajan, ali se izlaz može pronaći. Uz dosta truda, istrajnosti i discipline, uz veliku želju, podršku i spremnost na prilagođavanje na novonastalu situaciju, kao i prihvatanje promena, možemo uspeti.
View this post on Instagram

A post shared by Nastasja Nedimovic (@cancer.influencer)

IZVOR: IG / cancer.influencer

Knjigu Imunomania više od kuvara od A do Š možete naručiti putem poruke na Instagram profilu cancer.influencer.

View this post on Instagram

A post shared by Nastasja Nedimovic (@cancer.influencer)

IZVOR: IG / cancer.influencer

Autor: redportal.rs

#Nastasja Nedimović

#cancer.influencer

#multipla mijelom

#rak koštane srži