Belgijanac sa diplomom magistra kriminologije, povezan je sa narko-bandom sa sedištem u Antverpenu za koju se veruje da je prokrijumčarila tone kokaina iz Južne Amerike u Evropu

Flor Bresers, 30, jedan od najtraženijih narkobosova u Evropi, uhapšen je u Švajcarskoj nakon dve godine bekstva. Belgijanac sa diplomom magistra kriminologije, prozvan "rezačem prstiju", tražen je od 2020. godine, kada je osuđen na četiri godine zatvora zbog otmice, sečenja žiletom i prebijanja holandske cvećarke koja je švercovala drogu preko britanske carine.

Smatralo se da se Bresers krio u Južnoj Africi, ali je uhapšen u Cirihu gde je pronađen sa partnerkom i detetom. Belgijske vlasti su zatražile njegovo izručenje. Prethodno je procesuiran 2010. godine u Limburgu jer je navodno makazama odsekao prst holandskom kriminalcu. Pušten je zbog nedostatka dokaza, ali mu je incident navodno dao nadimak, prenosi Gardijan.

U brojnim slučajevima, Bresers je povezan sa narko-bandom sa sedištem u Antverpenu za koju se veruje da je prokrijumčarila tone kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Bio je na listi najtraženijih u Belgiji i Evropolu zbog otmice, nezakonitog pritvaranja i uzimanja talaca i učešća u zločinačkoj organizaciji.

Kristof Aerts, portparol tužilaštva Antverpena, rekao je da je Bresers povezan sa istragama u Antverpenu, Zapadnoj Flandriji i Istočnoj Flandriji.

- Ovde je ozbiljan organizovani kriminal uobičajena nit. To uključuje istrage o međunarodnoj trgovini drogom u kojima je došlo do nasilja - dodao je on.

- Begunac je sinoć uhapšen u Švajcarskoj. Hapšenje, koje su izvršile specijalne snage i uz pomoć švajcarskih političkih snaga, rezultat je intenzivne potrage koja je trajala nekoliko meseci - rekao je on.

Eksperti upozoravaju da je ekstremno nasilje narko kartela koji deluju u Meksiku i Kolumbiji poslednjih godina uvezeno u Evropu.

Autor: redportal.rs

#hapšenje

#narko bos

#rezač prstiju

#Švajcarska