Grupa javnih ličnosti inicirala dogovor

Lideri 8 opozicionih stranaka potpisali su Sporazum za odgovornu Srbiju, koji je krajem januara inicirala grupa javnih ličnosti.

Sporazum su potpisali predsednik SDS Boris Tadić, Pavle Grbović iz PSG, lider NOVE Aris Movsesijan, Zoran Lutovac, predsednik DS, Dragan Đilas, lider SSP, Nebojša Zelenović iz platforme „Akcija“, kao i predstavnici Građansko demokratskog foruma i sindikata „Sloga“ Zoran Vuletić i Pavle Heđeši.

Među potpisnicima sporazuma nema Narodne stranke, prenela je Nova.rs.

Predstavnici opozicije obavezali su se, između ostalog, da neće izazivati međusobne sukobe i upućivati uzajamne optužbe u kampanji, da će sarađivati u kontroli izbora, da neće ulaziti u postizborne koalicije i saradnju sa predstavnicima aktuelne vlasti.

Oni su se takođe obavezali da će u eventualnom drugom krugu predsedničkih izbora podržati kandidata opozicije, a da će u slučaju pobede podržati kandidata za premijera i gradonačelnika Beograda liste koja ostvari najbolji rezultat.

Generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović kaže da je danas jedini važan apel onaj građana koji traže "promenu nedemokratskog režima".

Komentarišući Sporazum za odgovornu Srbiju, koji je predložila grupa intelektualaca, a koji su danas potpisali predsednici nekih opozicionih stranaka, Jovanović je naveo da je "Narodna stranka partija desnog centra za koju su građani Srbije najvažniji, a da je taj sporazum predložio beogradski kružok i potpisale ga stranke građanske provenijencije".

"U sporazumu ima ideoloških stvari koje za mene lično nisu prihvatljive, a ima i dosta opštih mesta sa kojima možemo da se složimo", zaključio je Jovanović.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Opozicija