Posmatrači pozvani da spreče krvoproliće

Ukrajinske snage bezbednosti jutros su dva sata granatirale devet naselja na teritorijama samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike, tvrde lokalni zvaničnici, dok ukrajinska vojska demantuje da je izvršila takvu akciju.

Poslednji izveštaji sa terena ukazuju da se situacija na liniji fronta u Donbasu na istoku Ukrajine značajno pogoršala u poslednja 24 sata. Predstavnik proruskih pobunjenika Jan Laščenko, šef milicije samoproglašene Luganjske Narodne Republike pozvao je međunarodne posmatrače da "zabeleže agresivna dejstva kijevskih snaga i preduzmu hitne mere za sprečavanje krvoprolića".

- U protekla 24 sata situacija na liniji značajno je eskalirala. Protivnik, po direktnomnaređenju vojno-političkog rukovodstva Kijeva, pokušava da zaoštri sukob... Apelujemo na međunarodne posmatrače da zabeleže činjenice o agresivnim dejstvima kijevskih snaga i preduzmu hitne mere za sprečavanje krvoprolića u Donbasu - naveo je Laščenko u saopštenju objavljenom na Telegram kanalu Narodne milicije LNR.

Ranije su predstavnici LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZČC) preneli da su ukrajinske oružane snage od ponoći četiri puta prekršile primirje. Granatirana su naselja Sokoljniki, Zoloto 5, Vesjolenjko, Nižnje Lozovo i Donjeck koja su pod kontrolom Luganjska.

- Ispaljeno je oko 160 granata kalibra većeg od 12,7 milimetra - prenosi Tanjug.

Kako je naveo predstavnik LNR, "oružane formacije Ukrajine grubo su prekršile režim prekida vatre, koristeći oružje koje, u skladu sa Minskim sporazumima, mora da bude povučeno". Prema njegovim rečima, od 3.30 po srednjoevropskom vremenu ukrajinska vojska je iz minobacača kalibra 120 i 82 milimetra, bacača granata i teških mitraljeza gađala naselja Sokoljniki, Zoloto 5, Vesjolenjko, Nižnje Lozovo i Donjecki koja su pod kontrolom Luganska. Međutim, ukrajinska vlada negira ove optužbe.

- Uprkos činjenici da su naše pozicije gađane zabranjenim oružjem, uključujući artiteljiriju kalibra 122 milimetra, ukrajinske trupe nisu otvorile vatru kao odgovor - rekao je portparol operacije ukrajinskih zajedničkih snaga za Rojters.

Autor: redportal.rs

#Donbas

#Ukrajina

#grantiranje