Prema podacima Udruženja banaka Srbije (UBS) građani trenutno otplaćuju čak 145.290 stambenih zajmova

Prednosti niskih kamata vide se najviše po rastu zaduženosti građana. Oni bankama sada u proseku duguju 1.650 evra. Po korisniku bankarskog računa navodno oko dve hiljade evra. Istini za volju ne mogu samo niske kamate da budu zaslužne za to, već je reč i o rastu standarda, odnosno većim zaradama.

Prema podacima Udruženja banaka Srbije (UBS) građani trenutno otplaćuju čak 145.290 stambenih zajmova. Prosečan iznos stambenog kredita je 3,7 miliona dinara što je oko 31.000 evra. Kašnjenje u njihovoj otplati iznosi 0,9%. Za dve godine kreditni rast stambenih zajmova je 16,8%.

Podatak da je prosečni iznos stambenog kredita 31.000 evra ukazuje da su građani bili oprezni i da se za krov nad glavom nisu zaduživali za velike sume. Oprez je razumljiv, jer je reč o obavezi na 20 i neretko 30 godina. Kreditni bum nije samo zabeležen kod stambenih zajmova, već i kod gotovinskih. Za godinu dana građani su ih uzeli u vrednosti od čak 500 miliona evra.

Pre samo dve godine građani su u proseku bili zaduženi oko hiljadu evra. Ako je za utehu naši građani su među najmanje zaduženim u regionu, a tu se poredimo sa zemljama bivše velike države. Podaci tamošnjih centralnih banaka pokazuju da su kreditno najzaduženiji Slovenci koji duguju oko 5.500 evra, slede ih Hrvati sa više od 4.400 evra, pa Crnogorci sa oko 2.400.

Kolika plata toliki i dugovi, jer su na začelju zaduženosti građani onih zemalja u kojima su i prosečne plate niske. Tako u BiH duguju oko 1.600 evra, a Makedonci 1.500.

Autor: redportal.rs

#Dug

#građani

#zaduženje